rozwiąż nierówność
gabi : 24−6x2 >0
27 paź 20:11
Janek191:
Podziel obustronnie przez 6
27 paź 20:13
gabi : czyli 24−6x2 / :6
wyjdzie tak zapisac ?
27 paź 20:16
Metis: 24−6x2 >0
−6x2+24>0 /:6
−x2+4>0
27 paź 20:19
Krystek:
27 paź 20:19
gabi : okej dzieki metis i janek
27 paź 20:20
27 paź 20:21
signum: 6(4−x2)>0
4>x2
x>2 lub x<−2
27 paź 20:22
Janek191:

24 − 6 x
2 > 0 / : 6
4 − x
2 > 0
( 2 − x)*( 2 + x) > 0
x
1 = − 2 x
2 = 2
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli są skierowane w dół , więc
x ∊ ( − 2 ; 2 )
==========
28 paź 06:06