liczby naturalne
tyu:
cześć
czy ktoś mógłby powiedzieć dlaczego w zadaniu
niech p oznacza liczbę pierwszą. wyznacz liczby pierwsze, które można zapisać w postaci
a)5p−3
b)p
3+21
które jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/157681.html rozwiązane
Basia napisała odnośnie a)5p−3 coś takiego
5p−3=
2 nie wiem skąd się wzięła ta dwójka
25 paź 14:56
tyu: pomoże ktoś
25 paź 15:03
tyu: czy tutaj chodzi o to, że
Gdy p jest nieparzyste, to 5p−3 = r, oraz r jest parzyste. r musi być liczbą pierwszą, a
pierwszą liczbą pierwszą jest 2, więc podstawiam czyli 5p−3=2 => p=1, ale 1 to nie jest
liczba pierwsza
25 paź 15:19
tyu:
25 paź 15:35