o co chodzi?
o matko: niech p oznacza liczbę pierwszą. wyznacz liczby pierwsze, które można zapisać w postaci a)5p−3
b)p3+21
3 paź 22:15
Basia:
p3+21 ma być liczbą pierwszą
ponieważ p jest liczbą pierwszą to p=2 lub p jest nieparzyste
dla p=2 mamy p3+21 = 8+21 = 29 i to jest liczba pierwsza
natomiast jeżeli p jest nieparzysta ⇒ p3 też jest nieparzysta ⇒
p3+21 jest parzysta i większa od 2 nie jest więc liczbą pierwszą
czyli jedyna to 29
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5p−3 = r i r ma być pierwsza
może być
5p−3=2
5p=5
p=1 (nie jest pierwsza)
5p − 3 = r r jest ≠2 i pierwsza czyli jest nieparzysta ⇒
5p = r+3 jest parzysta ⇒
to p musi być parzyste ⇒ p=2 ⇒ 5p−3 = 7
czyli jedyna taka to 7
3 paź 22:26
klaudia: A taki przykład ? 7p2+3
11 lis 11:58
Doma: A przykład 6p − 1?
8 lis 17:55