Trygonometria
Pitrek: Ja się chyba nie nadaje do matematyki... Proszę o pomoc w dwóch zadaniach

1.Oblicz wartość wyrażenia sinx * cosx, jeśli wiadomo że, sinx + cosx =1,2 Zapisz obliczenia i
sformułuj odpowiedź.
2.Dany jest cosα=
37 i α∊<0,
π2>. Oblicz tgα i sin 2α.
Dziękuje, za pomoc

Mam nadzieje że, ktoś mi to wytłumaczy
24 paź 20:44
5-latek: Zadanie nr2
czyli nasz kąt bedzie nalezal do ktrorej cwiartki ?
Pisz tu
24 paź 20:48
Pitrek: Nie wiem... Zielony jestem...
24 paź 20:49
5-latek:

A ja czerwony
jesli kąt nalezy od 0 do 90 stopni (bo pi/2 to 90 stopni to ktora to jest cwiartla
24 paź 20:52
24 paź 20:52
5-latek: Czesc Kamil

Niech pomysli dobrze nad tym
24 paź 20:54
52: Zad nr 1
Chyba tak wolno ...
sinx+cosx=1,2 /2
(sinx+cosx)2=1,44
sin2x+2sinxcosx+cos2x=1,44 (Pamiętamy sin2x+cos2x=1)
1+2sinxcosx=1,44
2sinxcosx=0,44 /:2
sinxcosx=0,22
24 paź 20:55
52: Witaj
n−latek 
Ja liczę na to że jak rozpisałem to zad 1 to zrozumie a nad tym 2 faktycznie, niech wytęży
umysł a będzie na sprawdzianie czy na kartkówce łatwiej.
24 paź 20:56
5-latek: Trzeba go bylo na to naprowadzac (teraz przepiszse i juz pewnie sie nie odezwie bo jedno juz
ma .
No ale moze
24 paź 20:57
52: Nie no, ma rozpisane krok po kroku, jakbym chciał się nauczyć to bym to zrozumiał a jak nie, to
się pytać proszę...
24 paź 20:58
5-latek: Wiec poczekajmy
24 paź 20:58
Pitrek: Moze by tak krok po kroczku co? To jest mi potrzebne do pracy kontrolnej... od tego zależy czy
zalicze semstr czy nie...
24 paź 21:08
Pitrek: A o ćwiartkach to ja nic nie wiem... Nawet w zeszycie nie mam żadnej notatki
24 paź 21:09
52: Wkleiłem ci linka

masz tam szukaj i czytaj...
24 paź 21:11
Pitrek: Jeżeli dobrze dedukuję to do pierwszej?
24 paź 21:12
Hajtowy:
24 paź 21:17
5-latek: Dobrze dedukujesz do 1 cwiartki
Wobec tego jakie sa wszystkie funkcje trygonometryczne w 1 cwiartce moze dodatnie ? ,moze
ktores ujemne a ktores dodatnie? To powinienes wiedziec Pisz
24 paź 21:17
5-latek: Witaj
Hajtowy 
To zapytajcie go teraz co to jest tangens i dalej niech liczy sam sinus i z czego moze ten
sinus obliczyc itd .
ja juz sie wylaczam gdyz widze ze bedzie mial dobra pomoc
24 paź 21:20
Pitrek: Skoro do pierwszej no to wszystkie dodatnie − przynajmniej tak wynika z tej tabeli

I proszę się nie śmiać ale jestem zielony... spróbujcie zrobić liceum zaoczne po zawodówce,
gdzie na jeden semestr przyda 18 godzin lekcyjnych "konsultacji" i są do przerobienia 3
rozdziały...
24 paź 21:20
5-latek: Nikt sie tu z Ciebie nie smieje ale te rzeczy to akuratnie po zawodowce powinienes wiedziec .
A powiem CI ze ja mialem gorzej . Ja pracowalem i sie uczylem .
24 paź 21:23
52: Ja się nie śmieję.
I tak wszystkie funkcje trygonometryczne w I ćwiartce są dodatnie
Znasz jedynkę trygonometryczną?
Jak nie, to radzę ją poznać
24 paź 21:25
5-latek: Niech teraz powie co to jest tangens kąta . czemu sie rowna
24 paź 21:26
Pitrek: No ja też pracuje i to po 12h i rzadko mam czas zajrzeć do zeszytu czy ksiązki, teraz już wiem
i będę pamięc że zadania typu nr 1 to się rozwiązuje z jedynki trygonometrycznej...
Poza tym napisałem tutaj bo wiem że, można tutaj liczyć na rzetelną pomoc

a teraz wróćmy do zadania 2 bo ja zgubiłem

już wiem że wszystkie funkcje w I ćwiartce są
dodatnie, Teraz ja mam wyliczyć ten tangens chociaż w sumie to z definicji no powinno być 3
przez coś? (no bo w sumie sin i tg mają to samo w liczniku) tylko jak to wyliczyć?
24 paź 21:32
52: Ja bym to zrobił tak:
I Liczę sinx z jedynki trygonometrycznej.
| | sinx | |
II Liczę tgx korzystając z tego że tgx= |
| |
| | cosx | |
III Liczę sin2x wiedząc że sin2x=2sinxcosx
Po obliczeniu I etapu mamy wszystkie informacje by obliczyć etapy II i III
24 paź 21:36
5-latek: Dlatego dostajesz tutaj rzetelna pomoc a nie gotowe rozwiazanie
zajrzyj do notatek lub do ksiazki i napisz co to jest tangens kąta . Masz cosinus a tangens =
co?
24 paź 21:38
Pitrek: Toś to mi dał wyzwanie ale okej

Mam nadzieje że, się nie pomyliłem a jak tak to mnie popraw I etap powinien wyglądać tak?
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α +
372α = 1
sin
2α +
949α = 1
sin
2α = 1−
949α
sin
2α =
4049α /
√
sinα=
√4049

?
24 paź 21:46
Pitrek: Tangens kąta ostrego α w trójkącie protokatnym to jest stosunek długości przyprostokatnej
leżącej na przeciwko kata α do długości drugiej przyprostokątnej? Tak o to chodzi?
24 paź 21:50
52: | | 3 | |
Sam napisałeś że cosα= |
| |
| | 7 | |
Jeśli teraz to podniosę do kwadratu to otrzymam
| | 9 | |
cosa= |
| Nie ma tu nigdzieαprzy liczbie |
| | 49 | |
Zrozumiano?
Przepisz to jeszcze raz tylko bez α przy liczbie.
24 paź 21:53
24 paź 21:54
5-latek: Zamiast α bede pisal x (dla wygody )
| | 40 | | 40 | | 40 | | 40 | |
Z tym ze sinx= √ |
| lub sinx=−√ |
| bo (−√ |
| )2= |
| |
| | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | |
ale wiemy z e w 1 cwiatrce wszystkie sa dodatnie wiec to rozwiazanie ujemne odrzucamy
| | 40 | | √40 | |
Ale teraz zobacz sinx= √ |
| = |
| = |
| | 49 | | √49 | |
24 paź 21:55
Pitrek: stop! nie wszyscy na raz... po kolei xD
czyli dobrze wyliczyłem ale bez tego α przy liczbach tak?
I jeszcze mam z tego pierwiastka wyciągnąć że tak powiem całości
√49 = 7
24 paź 22:02
52: 
Rozpiszę ci to trochę abyś "lepiej widział"
cos
2x+sin
2x=1
Pamiętamy że sinx leży w I ćwiartce zatem jest dodatni więc
Etap I mamy z głowy
24 paź 22:08
Pitrek: √40= 2√10 − choć nie wiem czy mi to coś da?
24 paź 22:08
52: zawsze ładniej wygląda
24 paź 22:09
Pitrek: no to drugi etap mamy taki
tgx=sinx : cosx
tgx= 33 : 2√107
24 paź 22:14
Pitrek: tgx= 37 * u {7}{2√10}
tgx= 32√10
24 paź 22:15
24 paź 22:15
24 paź 22:16
5-latek:
24 paź 22:16
52: Tak, usuń niewymierność z mianownika
24 paź 22:16
52: Źle
24 paź 22:17
52: Powinienem iść spać widocznie...
| | sinx | |
miało być |
| a ty zrobiłeś na odwrót  |
| | cosx | |
24 paź 22:17
Pitrek: co źle?
24 paź 22:18
52: | | 2√10 | | 3 | |
Ok jeszcze raz mamy dane sinx= |
| cosx= |
| |
| | 7 | | 7 | |
24 paź 22:18
52: 5−latek dobrze że jesteś
24 paź 22:20
Pitrek: dobra pomyliłem wartości xD
ale podstawiając to odwrotnie wyjdzie 2√102 a to się równa? √10 można chyba te 2
skrócić nie?
24 paź 22:21
Pitrek: nie ja nie myśle jakie 2... przez 3 miało być.... boze... zabijcie mnie xD
24 paź 22:22
Pitrek: jeszcze raz
tgx wyszło mi 2√103 dobrze?
24 paź 22:24
52: xD
Napisz OFICJALNIE jaki ci wyszedł tgx, podaj ostateczną odpowiedź...
i oblicz potem sin2x
24 paź 22:24
52: No, teraz tak
24 paź 22:24
5-latek: | | 2 | | 3 | | 2√10 | |
A masz tam Piotrek |
| czy |
| ze sobie piszsesz |
| |
| | 7 | | 7 | | 2 | |
24 paź 22:26
Pitrek: zdenerwowałem się i juz się zgubiłem z tym sin2x... pomożcie...
24 paź 22:26
Pitrek: 5−latek − wiem miało być 3 a nie 2 to z rozpędu i mojego brzydkiego pisma
24 paź 22:27
52: Noooooo ładnie....
sin2x=2sinxcosx
24 paź 22:28
5-latek: No to jeszce sin2x
Popatrz na post kolegi ]52 i napisz tu ile to jest sin2x=
podstawiaj dane i licz (masz wszystko do policzenia
24 paź 22:30
Pitrek: sin2x = 2* 2√107 * 37 ?
24 paź 22:33
5-latek: = dalej
24 paź 22:34
52: nom
24 paź 22:34
Pitrek: wynik wyszedł mi 10√1049 ale sam juz nie wiem czy dobrze.... zdenerwowałem sie...
24 paź 22:36
5-latek: To idz teraz sie napij szklanke zimnej wody a potem wroc i napisz dobry wynik bo ten jest zly
(chodzi tylko o licznik
24 paź 22:37
52: Pitrek
No zobacz...
| 2*2√10*3 | | 4√10*3 | | 12√10 | |
| = |
| = |
| |
| 7*7 | | 49 | | 49 | |
KONIEC
24 paź 22:38
5-latek: No powiem ci ze


I teraz napisz tutaj . Czy lepsza taka pomoc jaka tu teraz dostales?
A moze taka ze dostaniesz gotowca ,przepiszsesz ale i tak nie rozumiesz co skad sie wzielo ?
24 paź 22:43
5-latek: I nie zapomnij koledze
52 podziekowac za okazana pomoc
24 paź 22:44
Pitrek: no tak 4*3 to 12 nie 10.... ale sie wkurzyłem i pewnie dlatego

no ale ważne że wiem co z czego się bierze i w sumie teraz tak myśle to sam bym na to wpadł no
ale zmyliło mnie to α=<0, u={π}{2}>
Nie mniej jednak dziękuje za, cierpliwość i pomoc i chyba nie pierwszy ani ostatni raz tutaj
trafiłem
24 paź 22:44
52: Sama przyjemność

I tak dzisiaj nic pożytecznego nie robię bo odpoczywam po tygodniu zajęć a
od jutra znowu do nauki
5−latek pijesz do zadane.pl

?(Że tak to kolokwialnie ujmę)
24 paź 22:45
Pitrek: Jak pisałem już wcześniej specjalnie zajrzałem tutaj żeby uzyskać pomoc, żeby to zrozumieć a
nie bezwiednie przepisać, w sumie rozwiązanie tego zadania pewnie jest gdzieś na zadane.pl
albo innych tego typu stronkach, ale ja jestem taki że nawet jak się przepisuje to trzeba to
robić z głową... poza tym chcąc czy nie chcąc czeka mnie matura z matematyki więc takie
przepisywanie gotowców nie nie da...
I jeszcze raz dziękuje za pomoc i tak jak powiedziałem jeszcze tutaj zajrze
24 paź 22:47
24 paź 22:47
52: Powodzenia !
24 paź 22:47
5-latek: Na zdrowie
24 paź 22:48
Eta:

Najprostszy sposób:
α−−− kąt ostry
| | 3 | |
cosα= |
| ⇒ a=3k, c=7k , k>0 |
| | 7 | |
z tw. Pitagorasa b
2=7
2k
2−3
2k
2= 40k
2 ⇒b=2
√10k
| | sinα | |
teraz tgα= |
| =............. |
| | cosα | |
sin(2α)=2sinα*cosα=.....
24 paź 22:49
Pitrek: Poczytać moge ale co z tego?

jak za przeproszeniem guzik rozumiem... mnie musi ktoś
wytłumaczyć...

ale dzięki jeszcze raz za pomoc
24 paź 22:53
5-latek: Wiec popros Pania
Ete 
Pozdrawiam niech Ci to wytlumaczy
24 paź 22:55
Eta:
No taki przykład ( rozwiąż moim sposobem)
α ∊(0o,90o) i tgα=2
oblicz
sinα+2cosα
24 paź 22:56
Pitrek: Wystarczy mi to co tutaj zrobiliśmy

Trochę więcej roboty ale przynajmiej wiem skąd co się wzięło i nauczyłem się wreszcze stosować
jedynkę trygonometryczną

a to zawsze coś
25 paź 01:19
52: A może tak moim sposobem ?
Piszę x zamiast α ( tak szybciej)
Zatem
sinx=2cosx
sin
2x+cos
2x=1
Wstawiam sinx do jedynki trygonometrycznej
(2cosx)
2+cos
2x=1
4cos
2x+cos
2x=1
5cos
2x=1
cosx w I ćwiartce dodatni
| | √5 | |
sinx+2cosx= (Widzimy że sinx=2cosx, zatem wstawimy to sobie) = 2cosx+2cosx=4cosx= 4* |
| = |
| | 5 | |
25 paź 09:27