zadanie z parametrem m -- układ równań
Kaczorka: Rozwiąż układ równań
(m+1)x−my=4
3x−5y=m
w którym m jest parametrem
a) dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu jest para liczb x,y taka że x/y>=1

nie mam pojęcia jak sie robi te zadania miałam je na zajęciach dodatkowych ale dalej nie
rozumiem o co chodzi.
24 paź 19:11
ZKS:
Miałeś metodę wyznaczników?
24 paź 19:14
Janek191:
To kobieta
24 paź 19:16
Miśka: nie− podstawiania chyba tylko
24 paź 19:17
Miśka: od czego trzeba w takim zadaniu zacząć?
24 paź 19:18
ZKS:
Zapraszam do lektury
1192. Jeżeli kobieta to przepraszam.
24 paź 19:21
Miśka: w dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić− może ktoś pomóc błagam
24 paź 21:03
52: Oblicz:
W ; Wx ; Wy
to na początek...
24 paź 21:05
nieEINSTEIN : ok− daj mi chwilke...
24 paź 21:06
Miśka: 52: zaraz obliczę− poczekaj proszę
24 paź 21:07
Miśka: czyli najpierw będzie:
{mx+x−my=4
{3x−5y=m
|m m|−−− jaki tu jest a1?
W= =(−5m)−2m
|2 −5|
|4 m|
Wx= =2*(−5) +5m= −10+5m
|m −5|
|m 4|
Wy= =(m2)− 4m
|3 m|
24 paź 21:17
Metis: Miśka która klasa ?
Zrobiłaś trochę błędów:
Po pierwsze niepotrzebnie wymnażasz nawias. Nie możesz tego zrobić w tym przypadku. Z
pierwotnego układu czyli tego z postu 19:11 odczytujesz współczynniki:
a1= m+1
a2=3
b1=
−m
b2=−5
c1=4
c2=1
Spróbuj obliczyć teraz
24 paź 21:22
Miśka: jestem w 2 klasie liceum− na podstawie matmy ale chodzę na dodatkowy żeby mieć rozszerzenie...
zaraz zrobię

−− dzięki za pomoc
24 paź 21:24
Miśka: |m+1 ; −m|
W= =(−5)(m+1) −(−m)*3=−5m−5+3m= −2m−5
|3; −5|
|4 ; −m|
Wx= = −20+m
|1; −5|
|m+1 ; 4|
Wx= =m+1−12=m−11
|3; 1|
24 paź 21:29
Metis: Teraz zauważyłem swój błąd, naturalnie c2=m
24 paź 21:33
Metis: Popraw Wx i Wy
24 paź 21:33
Miśka: |4 ; −m|
Wx= = −20+m2
|m; −5|
|m+1 ; 4|
Wx= = m2+m−12
|3; m|
24 paź 21:38
Miśka: co dalej
24 paź 21:45
52: musisz obliczyć x i y
24 paź 21:46
Metis: Teraz w porządku. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Mamy wyznaczniki. Czytamy treść.
| | x | |
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu jest para liczb (x,y) taka że |
| ≥1 |
| | y | |
Musisz wiedzieć, że jeśli wyznacznik główny czyli W jest różne od zera to posiada dokładnie
jedno rozwiązanie postaci ... tak jak w linku od
ZKS.
No to sprawdźmy kiedy układ ma tylko jedno rozwiązanie.
| | 5 | |
Tak więc jeśli m∊R − {− |
| } |
| | 2 | |
Niekoniecznie musisz to pisać, ale dyskutujesz więc taki wniosek powinien się znaleźć.
Wracamy do wzorów.
Teraz masz Wx i Wy, W.
Podstaw do wzorów w linku i napisz co Ci wyszło
24 paź 21:51
Miśka:
x=(−20+m2):(−2m−5)= 2
√5 v −2
√5
y= (m2+m−12):(−2m−5)= −4 v 3
mógłbyś mi to obliczyć
24 paź 21:54
Miśka: na wolframie alpha obliczyłam żeby szybciej było...
24 paź 21:55
52:
24 paź 21:55
Miśka: z delty obliczyc czy jak?
24 paź 21:57
52: Po prostu zapisz to w postaci ułamka zwykłego
24 paź 21:58
Metis: Dokładnie. Nie znasz przecież m więc nie obliczysz

Masz przeprowadzić dyskusję.
24 paź 21:59
Miśka: −20+m2 2(−10+m) m−10
x=−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−= −−−−−−−−−−−
−2m−5 2(−m−2,5) −2,5−m
m2+m−12
y=−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−= −−−−−−−−−−−
−2m−5
Δ=1+48=49 √Δ=7
24 paź 22:04
Metis: Nic na razie nie licz

Uprość maksymalnie ułamki i zapisz je postaci ułamka.
m
2=m*m ≠ 2*m
24 paź 22:05
Miśka: ? sory ale dalej nie wiem jak
24 paź 22:06
Miśka: że przy y ?
24 paź 22:07
Metis: Zobacz, to proste

x={Wx}{W}
Zatem:
Wyciągamy −
Mamy x.
Zrób to samo dla y.
Wy zapisz w tej postaci: (m+4)(m−3)
bo (m+4)(m−3) = m
2+m−12
24 paź 22:14
Miśka: | m2+m−12 | | −(−m2−m+12) | | −m2−m+12 | |
| = |
| = |
| |
| −2m−5 | | −(2m+5) | | 2m+5 | |
24 paź 22:19
Metis: Jest ok

Masz x i y . Teraz wystarczy podstawić do nierówności w zadaniu:
24 paź 22:24
Metis: I oczywiście obliczyć
24 paź 22:25
Miśka: | 20−m2 | | 2m+5 | | (20−m2)( 2m+5) | |
| * |
| = |
| = |
| 2m+5 | | −m2−m+12 | | ( 2m+5)(−m2−m+12) | |
| | 40+100−2m3 | | 140−2m3 | |
|
| = |
| |
| | (−2m2+24m−5m2+60) | | (−7m2+24m+60) | |
24 paź 22:32
ZKS:
Należało by ustalić dla jakich "m" mamy sens liczbowy liczb x oraz y dodatkowo, jeżeli ma to
spełniać para liczb x i y to układ musi być również oznaczony.
24 paź 22:33
Miśka: 0o prosze dokończ to za mnie będzie mi wtedy łatwiej zrozumieć
24 paź 22:36
ZKS:
Poproś kogoś ładnie to może ktoś Ci zrobi.
24 paź 22:38
Miśka: proszę ślicznie Ciebie
24 paź 22:41
ZKS:
Miałem napisać mnie w to nie mieszaj.
24 paź 22:44
Miśka: 
prooooszę
24 paź 22:46
Miśka: mi to zajmie cała noc− Tobie chwilke
24 paź 22:47
ZKS:
Niestety mam swoją robotę do zrobienie.
24 paź 22:52
Miśka: spx−− dzieki wielkie za pomoc
24 paź 22:53
ZKS:
Nie ma za co. Jedynie będę mógł na chwilę zerknąć i sprawdzić czy dobrze robisz, ale większości
masz napisane co musisz zrobić, więc życzę powodzenia.
24 paź 23:00
Metis: W nierówności skraca Ci się 2m+5 wiec zostaje :
24 paź 23:14
Ulcia: potem obliczam x−/y>=0
wychodzi 8+3m/ (3−m)(m+4) i jak teraz przedziały obliczyć?
24 paź 23:17
Metis: Musisz poczekać na wybitne jednostki forum

Należy rozwiązać nierówność wyrzucić z przedziału −4 i 3
| | 5 | |
I teraz w sumie zastanawiam się czy należy wyrzucić z przedziału − |
| , skoro układ ma |
| | 3 | |
spełniać para liczb

Jeżeli tak to dyskusja z 21:51 jest potrzebna, jeżeli nie ....
24 paź 23:42
Ulcia: dzięki juz mam rozwiazanie
24 paź 23:52
Metis: Chcę poznać odpowiedź na moje pytanie
24 paź 23:53
ZKS:
Napisałem wyżej, że układ musi być oznaczony skoro ma go spełniać para liczb.
24 paź 23:55
Metis: Czyli wyrzucamy

Dzięki.
24 paź 23:56
ZKS:
Nie rozumiem co wyrzucamy.
25 paź 00:01
ZKS:
| | 5 | | 5 | |
Teraz zauważyłem, że to zapewne jest chochlik i zamiast − |
| winno być − |
| . |
| | 3 | | 2 | |
25 paź 00:09
Metis: Oczywiście

Tak jak w 21:51.
25 paź 00:11