prosze o pomoc
Malwina: (n−3)(x−2)=1440 nie mogę tego rozwiązać
14 lis 10:16
Wilku: układ z dwiema niewiadomymi a jednym równaniem nic dziwnego ze nie umiesz nie da się jaka jest
pełna treść zadania?
14 lis 10:32
Malwina: Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
a) Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
b) Jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
14 lis 10:33
Wilku: 1440/m=y
1440/(m−3)=y+2
gdzie m−liczba uczestników pierwotna z tymi trzema nieobecnymi
y to pierwotny koszt
teraz sobie policz
n=m−3
x=y+2
14 lis 10:41
Basia: Nie równanie miałaś rozwiązać tylko układ równań.
Drugie też jest na czerwono
n*x=1440
14 lis 10:41
14 lis 10:42
Malwina: Dalej nie chce mi wyjść
14 lis 10:45
Nikka: n − planowana liczba uczestników
x − planowany koszt na 1 uczestnika
n*x = 1440
n−3 faktyczna liczba uczestników
x+2 faktyczny koszt wycieczki
(n−3)(x−2)=1440
rozwiąż układ równań
x+2 to nie jest faktyczny koszt wycieczki... tylko koszt dla jednego uczestnika przy mniejszej
liczbie wszystkich uczestników
i skąd się wzięło x−2 ?
14 lis 10:51
Wilku: y=30
m=48
co za tym idzie x=32 a n=45
zaraz rozpisze
14 lis 10:55
Basia:
Plus jest blisko minusa. Stąd. Literówka.
14 lis 10:58
Wilku: z układu:
1440/m=y
1440/(m−3)=y+2
obliczamy
m*y=1440
my−3y+2m−6=1440
podstawiamy z pierwszego do drugiego
m*y=1440
−3y+2m−6=0
=>
2m=3y+6
m*y=1440
=>
m=3+3/2y
podstawiając do 2
(3+3/2y)*y=1440
z tego wyliczamy miejsce zerowe y=30 na a z m*y=1440 wyliczamy m=48
i już
14 lis 11:03
Malwina: Dziękuje
14 lis 11:30
tim: Basiu, jeżeli jesteś, odezwij się.
14 lis 11:51