s
logiczny: Ile elementów ma zbiór:
F = {2 + (−1)n : n∊N}
więc ma 3 elementy? bo są trzy możliwości (−1)0, (−1) do liczby parzystej lub nie parzystej.
Dobrze to rozumiem? Tylko jak to zapisać ?
23 paź 22:39
ICSP: 2 elementy
23 paź 22:41
ICSP: Rozważ n parzyste i n nieparzyste.
23 paź 22:41
Janek191:
F = { 1 , 3 }
23 paź 22:42
logiczny: ale zakładając że 0 to liczba naturalna to 3 ?
23 paź 22:43
logiczny: jeszcze mam kilka przykładów do tego zadania:
a) G = {3z + 1 : z∊Z i |z| < 4}
z = {−3,−2,−1,0,1,2,3}
więc G = {−8,−5,−2,1,4,7,10} , więc 7 elementów.
b) H = ∅, 0 elementów
c) I = {∅} , 1 element
d) J = {∅,{∅}}, 1 element
e) K = {∅,∅,∅} 3 elementy
dobrze ? czy z tymi ∅ źle coś jest ?
23 paź 22:47
logiczny: ?
23 paź 22:56
Janek191:
Tak
Czasem 0 uważa się za liczbę naturalną
23 paź 22:56
b.: > ale zakładając że 0 to liczba naturalna to 3
tak czy inaczej elementy będą dwa, (−1)
0 = 1; 0 jest parzyste
143475
23 paź 22:58
Janek191:
d) 2 elementy : ∅ i { ∅ }
e) jeden element : ∅
23 paź 22:59
Janek191:
b.: ma rację
23 paź 23:00
logiczny: mógłbyś wyjaśnić czemu w d) są 2 elementy a w e) jeden element ?
23 paź 23:02
Janek191:
A ile elementów ma zbiór { 1,1,1 } ?
23 paź 23:03
logiczny: aha a czemu w d) 2 elementy?
23 paź 23:04
Janek191:
Wypisałem elementy zbioru J :
∅ , {∅}
23 paź 23:05
logiczny: czyli w zbiorze jest zbiór pusty i do tego inny zbiór pusty ?
23 paź 23:05
b.: zbiór {∅} nie jest pusty! ma jeden element!
23 paź 23:06
logiczny: czyli to jest taki element, że to jest zbiór pusty ?
23 paź 23:08
Janek191:
{ ∅ } − zbiór mający jeden element, który jest zbiorem pustym
23 paź 23:09