Ni to matura ni studia
Lukas:
Wyznacz ilorazy oraz reszty z dzielenia wielomianów P przez wielomian Q
P(x)=2x4−5x3+2x
Q(x)=x2−1
Nie rozumiem czemu mam dzielić P(x)/Q(x) zamiast zrobić to hornerem ?
23 paź 22:08
ICSP: Horner działa tylko gdy dzielisz przez dwumian x − a, Q(x) nie jest takim dwumianem
23 paź 22:09
Lukas:
Dziękuję, tego nie doczytałem. W zespolonych tak samo ?
23 paź 22:12
52: chyba że ...
Q(x)=(x−1)(x+1) ...
23 paź 22:12
Lukas:
Ale postać iloczynowa Q(x) posłuży tylko do zbudownia układu równań i wyznaczenie reszty
23 paź 22:17
Mila:
To dziel tradycyjnie, masz z tym problem?
23 paź 22:24
Lukas:
Nie mam z tym problemu, nie miałem w szkole sredniej tego.
Chodzi o wyznacznie reszty
P(x)=x(2x3−5x2+2)
i jeszcze muszę go rozłożyć ?
23 paź 22:32
ICSP: Masz wyznaczyć resztę z dzielenia P(x) przez Q(x) i chcesz uniknąć dzielenia?
23 paź 22:33
b.: metoda dzielenia wielomianów jest opisana tutaj:
107
gdyby pytanie było tylko o resztę, to jest też inna metoda, ale jak trzeba znaleźć resztę i
iloraz, to dzielenia się nie uniknie (schemat Hornera to też dzielenie

)
23 paź 22:35
23 paź 22:36
Mila:
(2x4−5x3+2x):(x2−1)=2x2−5x+2
−(2x4−2x2)
=========
−5x3+2x2+2x
−(−5x3+5x)
===================
2x2−3x
− ( 2x2−2)
======================
reszta −3x+2
(2x4−5x3+2x)=(x2−1)*(2x2−5x+2)+(−3x+2)
23 paź 23:07
Lukas:
Potrafię podzielić, bardziej chodzi mi o drugą cz zadania
23 paź 23:11
Mila:
Jaką druga część, napisz konkretnie.
23 paź 23:52
Lukas:
Nie rozumiem tego dzielenia −
dokładnie tego
−5x3+2x2+2x to tak ale potem już nie
23 paź 23:58
Mila:
od
−5x3+2x2+2x odejmujemy (−5x3+5x)=
−5x3+2x2+2x+5x3−5x=2x2−3x
teraz (2x2):x2=2
itd
24 paź 00:03
Mila:
Do jutra. Dobranoc.
24 paź 00:04
Lukas:
Do jutra ? Do dziś, proszę spojrzeć na godzinę.
Dziękuję za pomoc.
24 paź 00:06
Lukas:
Ale tam nie ma nic przy x2 i nadal nie umiem tego przykładu...
24 paź 16:32
Mila:
jeżeli pomnożysz (x2−1) przez 2x2 to otrzymasz 2x4−2x2.
−2x2 pojawiło się jako wynik mnożenia 2x2 przez −1.
24 paź 16:35
Lukas:
tak wiem ale potem mam
−5x3+2x2+2x i znowu muszę podzielić przez x2−1 i tutaj nie rozumiem
24 paź 16:36
Mila:
To się dzieli tak samo jak liczby:
masz pod kreską :
| | −5x3 | |
−5x3+2x2+2x to badasz iloraz |
| =−5x i teraz mnożysz |
| | x2 | |
−5x*(x
2−1)=−5x
3+5x to podpisujesz pod
−5x3+2x2+2x czyli masz zapis :
=================
−5x3+2x2+2x
−(−5x
3+5x) odejmujesz itd.
=========
24 paź 16:48
Lukas:
coś tu nie tak bo 2x2 powinno zostać ?
24 paź 16:56
Mila:
Ale dopisujemy z góry następny składnik (2x)
24 paź 17:31
Lukas:
spróbuje jeszcze raz policzyć
24 paź 17:38
Lukas:
wychodzi mi bez sensu
2x2−5x+2
===================
2x4−5x3+2x :x2−1
−2x4+2x2
==========
−5x3+2x2+2x
+5x3+0−6x
=========
2x2−6x
−2x2−2
=========
−6x−2
24 paź 17:49
Mila:
źle robisz,
(−5x2):x2=−5x
teraz mnozysz (x2−1)*(−5x)=−5x3+5x
24 paź 18:07
Lukas:
Kolejny raz znowu źle
2x2−5x+2
2x4−5x3+2x :x2−1
−2x4+2x2
=========
−5x3+2x2+2x
−5x3+0+−6x
==========
2x2−4x
−2x2−2
========
−4x−2
24 paź 18:14
Lukas:
Dziękuję, już znalazłem błąd.
24 paź 18:19
Mila:

To dobrze.
24 paź 18:31
Lukas:
trochę tych zadań jest z wielomianów.
24 paź 18:34
Lukas:
x15−1: x5+1=−2 ?
24 paź 18:39
Lukas: ?
24 paź 18:57
Mila:
Powinieneś to zapisać w nawiasach.
(x15−1):(x5+1) co to jest z tą (−2)?
24 paź 18:58
Lukas:
Tak wyszła mi reszta po podzieleniu
24 paź 19:01
Mila:
Dobrze .
(x15−1):(x5+1)= x10−x5+1
−(x15+x10)
============
−x10−1
−(x 10−x5)
=============
x5−1
−(x5+1)
=============
reszta −2
24 paź 20:04
Lukas:
Mogę jeszcze zająć chwilkę ?
24 paź 20:53
Mila:
Możesz.
24 paź 21:27
Lukas:
jeśli mam równanie
z4+5z2+4=0
z2=t
t2+5t+4=0
Δ=9 √Δ=3
t1=−1
t2=−4
z=2i lub z=−2i
?
24 paź 21:32
Mila:
Masz mieć 4 rozwiązania.
z2=−1 lub z2=−4
z2+1=0 lub z2+4=0
z2−i2=0 lub z2−4i2=0
24 paź 21:48
Lukas:
Hmmm
Koniecznie trzeba tak, nie mogę tego skończyć tak jak ja zacząłem ?
24 paź 22:06
Lukas: ?
24 paź 22:24
Mila:
Możesz swoim sposobem, ale mają być 4 rozwiązania. Ja widzę je przy moim rozpisaniu.
24 paź 22:42
Lukas:
z2=−4
x2−y2=−4
2xy=0
x=0 lub y=0
dla x=0
y2=4
y=2 lub y=−2
z1=2i lub z=−2i
dla y=0
x2=−2 sprzczne
więc skąd 4 rozwiązania ?
24 paź 22:49
Mila:
z2=−4 ma dwa rozwiązania
z2=−1 ma dwa roaziązania
o to mi chodzi.
24 paź 22:52
Lukas:
U mnie wychodzi coś innego (oczywiście po rozpisaniu ) post 22:49
24 paź 22:58
Mila:
Też dobrze wychodzi. Licz spokojnie.
24 paź 23:05
Lukas:
Już przedstawiłem swoje obliczenia ? Proszę wskazać błędy.
24 paź 23:08
Mila:
Rozwiązałeś dobrze równanie
z2=−4
teraz rozwiąż
z2=−1
24 paź 23:11
ZKS:
Gdzie równanie z2 = −1? Zrobiłeś tylko z2 = −4.
24 paź 23:13
Lukas:
z2=−1
x2−y2+2xyi=−1
x2−y2=−1
2xy=0
x=0
y=1 lub y=−1
dla y=0
x2=−1 sprzeczność
z=i lub z=−i
A jak to szybciej policzyć ? Tak jak Pani zaczęła 21:48 ?
24 paź 23:16
ZKS:
−1 = (−1) * 1 = i2 * 1 = i2
Teraz wzory skróconego mnożenia.
24 paź 23:23
Lukas:
Nie bardzo rozumiem co tutaj mają wzr. skr mnożenia do rzeczy ?
24 paź 23:24
ZKS:
z2 + 1 = 0
z2 − 1 * (−1) = 0
z2 − 1 * i2 = 0
z2 − i2 = 0
Wzory skróconego mnożenia a2 − b2 = (a − b)(a + b)
(z − i)(z + i) = 0
24 paź 23:29
Lukas:
Dziękuję
24 paź 23:32
ZKS:
Na zdrowie.
24 paź 23:33
Lukas:
A jeszcze jedno pytanie na szybko
mając deltę 2i
√Δ=√2i i znowu muszę rozpisac
2i=z2 ?
24 paź 23:36
Mila:
Możesz, ale warto coś popróbować
(1+i)2=1+2i−1=2i czyli jesli Δ=2i
to zapiszemy:
√Δ=√2i=√(1+i)2=1+i
Jak rozpiszesz
(x+iy)2=2i też taki będzie wynik. ( 2 rozwiązania będą, )
24 paź 23:44
ZKS:
Mając Δ = 2i możesz to zrobić wiedząc, że 2i = 1 + 2 * 1 * i + i
2 = [±(1 + i)]
2, albo
rozpisując
x
2 − y
2 = 0
| | 1 | |
2xy = 2 ⇒ xy = 1 ⇒ y = |
| |
| | x | |
Podstawiasz do równania x
2 − y
2 = 0 i dostajesz
x
4 − 1 = 0
(x
2 − 1)(x
2 + 1) = 0
drugi czynnik daje sprzeczność ponieważ x oraz y należą do liczb rzeczywistych
Dalej sobie poradzisz.
24 paź 23:46
bezendu:
x2−y2=0
2xy=2
x2+y2=√22
dodać 1 do 3
24 paź 23:54