Kres dolny, dowód
farquad: Hej,
siedzę nad tym i siedzę, ale nie mogę wymyślić jak udowodnić, że kresem dolnym a
2−ab gdzie
a,b∊(0,1) jest −
14
nie wiem jak to można rozpisać

przez sprzeczność mi nie wychodzi, chociaż wiem, że trzeba wziąć ε>0 i wtedy dla każdego
takiego ε ma być −
14+ε < a
2−ab
ale jak dobrać a i b (np w zależności od n naturalnego) żeby ta −
14 skróciła mi się po obu
stronach i został sam ułamek z n po jednej stronie i epsilon po drugiej?
bardzo proszę o pomoc
23 paź 22:13
ICSP: | | 1 | | 1 | |
a2 − ab = (a − |
| b)2 − |
| b2 |
| | 2 | | 4 | |
23 paź 22:14
farquad: oczywiście się zgadzam, ale czy nie trzeba tego jakoś dowieść z tym nieszczęsnym epsilonem,
żeby było wiadomo że jest to największe z ograniczeń dolnych? bo jakby wiem intuicyjnie, że
najmniejsza wartość będzie, jak b będzie 1, ale czy nie jest problemem to, że 1 nie należy do
dziedziny b?
i dziękuję bardzo za tak błyskawiczną odpowiedź
23 paź 22:17
ICSP: Oczywiście możesz próbować to jakoś bardziej uzasadniać, ale chyba nie ma sensu. Zależy od tego
gdzie studiujesz, od prowadzącego ćwiczenia i od własnego zaangażowania.
Kres nie musi należeć do zbioru.
23 paź 22:31
b.: x jest kresem dolnym jakiegoś zbioru E, gdy
1) jest jego ograniczeniem dolnym, czyli x <= y dla każdego y ∊ E,
2) jest największym ograniczeniem dolnym, tj. dla każdego ε>0 istnieje y∊E taki, że y < x+ε
ad 1)
a2 − ab >= a2 − a = (a−1/2)2 − 1/4 ≥ −1/4
ad 2)
niech ε>0, cel: znaleźć a,b takie, żeby a2−ab < −1/4+ε
jak widzimy z 1), dobrze wziąć b bliskie 1 oraz a=1/2. No to zacznijmy od a=1/2, dla a=1/2:
a2 − ab = 1/4 − b/2
chcemy, żeby
1/4 − b/2 < −1/4+ε
czyli
1/2 − ε < b/2, tzn. b > 1−2ε
Teraz możemy udawać jasnowidzów: skreślić powyższy akapit i napisać, że bierzemy a=1/2 oraz
b=1−ε, dla takich a,b zachodzi
a2 − ab = 1/4 − (1−ε)/2 = −1/4 + ε/2 < −1/4+ε, co chcieliśmy udowodnić.
23 paź 22:46
b.: ale, tak jak napisał ICSP, równość z 22:44 plus ew. mały komentarz słowny powinny wystarczyć
23 paź 22:50
ICSP:
23 paź 23:04
farquad: jesteście wspaniali, pięknie dziękuję!
23 paź 23:14