naszkicuj wykres
mariolag: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log3(2x−x2)−log3(2−x) .Podaj dziedzinę i zbiór wartości
23 paź 18:34
Tadeusz:
a) założenia
b) przekształcenie
a potem już wszystko jasne −
23 paź 18:39
mariolag: ale właśnie jak mam utworzyć te założenia i zrobić przekształcenia? bo tu jest to dość
skomplikowane... <myśli>
23 paź 18:41
23 paź 18:44
mariolag: tu już czytałam,dziedzinę chyba też już określiłam tylko co będzie wyjściową do przekształcania
i czy mam oba z osobna rysować czy coś?
23 paź 18:49
23 paź 18:51
Tadeusz:
2x−x
2>0 ⋀ 2−x>0 to takie trudne?
| | 2x−x2 | | x2−2x | |
a potem f(x)=log3 |
| ⇒ f(x)=log3 |
| |
| | 2−x | | x−2 | |
| | x(x−2) | |
⇒ f(x)=log3 |
| ... itd |
| | x−2 | |
23 paź 18:51
mariolag: a czemu zbiór wartości będzie (−
∞,log
32) ? czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć bo niestety
zawsze mam problem z określaniem właśnie zbioru wartości?
23 paź 20:15