kf
det:
ile wynosi delta −2i ?
23 paź 15:21
J :
sprecyzuj pytanie ...
23 paź 15:30
det:
rozwiąż równanie
z2+(1−3i)z−2−i=0
Δ=−2i
√Δ=?
23 paź 15:36
det: ?
23 paź 15:52
razor: −2i = 1−2i−1 = 1−2i+i2 = (1−i)2
23 paź 15:54
det:
czyli
x2−y2=0
xy=−1
i to rozwiązać ?
23 paź 16:03
det: ?
23 paź 19:15
det: ?
23 paź 19:42
PW: Co chcesz rozwiązywać?
razor podał inną postać liczby −2i:, czyli Twojej Δ:
Δ = (1−i)2.
23 paź 19:50
det:
żeby obliczyć pierwiastki
23 paź 20:05
PW: No to czemu jest równy √Δ ?
23 paź 20:11
Janek191:
√Δ = 1 − i
więc
| | 3 i − 1 + i − 1 | |
z1 = |
| = 2 i |
| | 2 | |
| | 3 i − 1 + 1 − i | |
z2 = |
| = i |
| | 2 | |
23 paź 20:11
det:
ok, powiedzmy, że zrozumiałem
a można wyliczyć to tak jak ja 16:03 ?
23 paź 20:20
det: ?
23 paź 21:20
det:
23 paź 21:33
PW: Coś napisałeś o 16:03, ale konia z rzędem temu, kto zrozumie o co idzie.
23 paź 21:52
det:
żeby rozwiązać układ
x2+y2=0
2xy=−2
(x−y)(x+y)=0
xy=−1
x=y
y2=−1
sprzeczne
x=−y
−y2=1
y=1 lub y=−1
pierwiastki z=−1+i lub z=1−i
23 paź 21:56
det:
Poproszę konia z rzędem
23 paź 21:58
PW: Skąd bierzesz x2+y2 = 0? Nic nie rozumiem
23 paź 22:02
det:
Przyrównanie części Re i Im
√2i=z / (..)2
x2+2xyi−y2=2i
x2−y2=0
2xy=−2i
23 paź 22:03
PW: No tak, ale raz piszesz x2−y2 = 0, za chwilę żądasz konia za x2+y2=0, i oznaczyłeś szukany
pierwiastek z Δ symbolem z, a to jest niewiadoma w równaniu − wypowiedź jest niejasna. Zobacz
też, co napisałeś o 21:56 w 3. i 2. wierszu od dołu. Ja czytam co napisałeś, a nie rozwiązuję
za Ciebie.
Policzyłeś dobrze, ale jakim wysiłkiem, a sposób razora jest klarowny, warto go sobie
przyswoić.
23 paź 22:24
det:
a jak mam oznaczyć żeby było poprawnie ?
sposobu razora nie rozumiem
23 paź 23:04
b.: 1. metoda z 16:03 jest poprawna i działa ogólnie dla pierwiastka kwadratowego z dowolnej liczby
2. Twoje rozwiązanie z 21:56 jest błędne, bo mamy x2−y2 a nie x2+y2
3. układ z 16:03 można rozwiązać wyliczając y=−1/x z drugiego i wstawiając to do pierwszego
równania
23 paź 23:09
23 paź 23:10
PW: Nie można z, bo to prowadzi do nieporozumień. Zostawmy standardowe z = x+iy dla niewiadomej.
Mogłeś napisać po prostu: niech
√Δ = w = u+iv, gdzie u,v∊R i liczyć po swojemu

, uważać na
błędy rachunkowe (błędy zapisu), bo to może drogo kosztować.
23 paź 23:12
det:
nie miałem tego na zajęciach jeszcze dlatego dopytuję
√2i=(x+yi) /(...)2
x2−2xyi−y2=−2i
x2−y2+(−2xy)i=−2i
x2−y2=0 i −2xy=−2
Tak będzie dobrze ?
23 paź 23:14