Nierówności wykładnicze
gapa: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej nierówności:
312x−11*38x+19*34x−9≥0
22 paź 21:20
ICSP: Podstawienie t = 3
4x
Następnie zapisz wyrażenie po lewej stronie w postaci iloczynowej i wróć z podstawieniem,
otrzymasz :
(3
4x − 9) * (3
4x − 1)
2 ≥ 0
skąd :
22 paź 21:27
gapa: jak uzskałeś tą postać?
22 paź 22:02
ICSP: podstawiłem t = 34x i rozłożyłem wielomian na czynniki
jeśli t = 34x to t2 = 38x , t3 = 312x
i nierównosc przyjmuje postać :
...
następnie rozkładając ją na czynniki dostajesz
(t−9)(t−1)2 ≥ 0
i wracasz z podstawieniem, czyli za t ponownie wstawiasz 34x
22 paź 22:04
gapa: a mógłbyś rozpisać tą postać nierówności (rozłożenie wielomianu na czynniki)
22 paź 22:16
ICSP: Niestety nie

Rozkładanie wielomianu na czynniki jest zadaniem schematycznym − zawsze (możesz ) zrobić je tak
samo.
22 paź 22:19
gapa: próbowałam, ale jakoś nie mogę znaleźć wspólnego czynnika
22 paź 22:21
22 paź 22:24
gapa: ok, dzięki
22 paź 22:27