matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz zbiór wartości funkcji f i naszkicuj jej wykres.
Przemula:
f(x)=sinx−cosx Panie i Panowie poratujcie! Bardzo mi żależy by zrozumieć jak zrobić to zadanie. Pozdrawiam
21 paź 22:18
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/forum/258716.html
21 paź 22:21
Kamilek:
było na rozszerzeniu z matmy
zrobiłem hehe
21 paź 22:46
Ja:
sinx + cosx =
√
2
(sin(x+
π
4
)) cosx =
√
2
(sin(x+
π
4
)) − sinx sin(x +
π
4
) =
1
2
f(x) = sinx − cosx f(x) = sinx − (
√
2
(
1
2
) − sinx)
√
2
f(x) = 2sinx −
2
√
2
f(x) = 2(sinx −
)
4
21 paź 22:54