Iloczyn skalarny
Zadanie: Wyznacz iloczyn skalarny wektorów:
→ → → → → →
a = 3p −2q i b = p − 5q ,
gdzie wektory p i q są wersorami układu współrzędnych.
Jak się coś takiego rozwiązuje?
21 paź 21:37
3Silnia&6: a◯b = 3*(−2) + 1*(−5) = −6 − 5 = −11
21 paź 21:40
3Silnia&6: a = [ 3,−2]
b = [ 1, −5 ]
a◯b =3*1 + (−2) *(−5) = 3 + 10 = 13
21 paź 21:42
Zadanie: I to serio tyle?
21 paź 21:42
21 paź 21:49
Hurwitz: (3p−2q)o(p−5q)=3pop − 5poq −2qop +10 qoq = 3 + 10 = 13,
zakładając, że jest to zwykły iloczyn skalarny.
21 paź 21:51
Zadanie: Dzięki w takim razie.
21 paź 21:52
Kamil: i jaki jest kąt między nimi?
23 paź 22:06