Granica funkcji, problem z cosinusem.
Koszykarz: lim x→0 (1−cosxx2 )
21 paź 13:18
Koszykarz: próbowałem rozpisać jedynkę trygonometryczną i potem rozbić na sumę ułamków gdzie w pierwszym
byłyby tylko sin2 xx*x
21 paź 13:20
Kacper:
np dwa razy reguła de H'ospitala
21 paź 13:21
J :
| | 1+sinx | | 1 | |
reguła dH = lim x→0 |
| = |
| = ∞ |
| | 2x | | 0 | |
21 paź 13:22
J :
| | sinx | | 1 | | sinx | | 1 | |
.... sorry .... głupstwo napisałem .. = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| |
| | 2x | | 2 | | x | | 2 | |
21 paź 13:27
pigor: ..., początek roku Ak. to ...

może bez pochodnej tak:
| | 1−cosx | | 0 | | 2sin2x2 | |
lim x→0 |
| ] = [ |
| ] = lim x→0 |
| = |
| | x2 | | 0 | | x2 | |
| | 4sin2x2 | |
= 12 lim x→0 |
| = |
| | x2 | |
| | sin2x2 | |
= 12 lim x→0 |
| = |
| | 14 x2 | |
| | sin x2 | |
= 12 lim x→0 ( |
| ) 2 = 12*1 2= 12 . ...  |
| | x2 | |
21 paź 14:09
Koszykarz: rozwiązanie pigora jest tym czego szukałem, ale nie wiem jak przeszedł z cosinusa na sinus ?
21 paź 19:19
21 paź 19:20
Koszykarz: Ten wzór jest do zapamiętania, czy da się go jakoś łatwo wyprowadzić ?
21 paź 20:04
Hurwitz: Jak dla mnie to tak najłatwiej:
| 1−cosx | | 1−cosx | | 1+cosx | | sin2x | | 1 | | 1 | |
| = |
| |
| = |
| |
| → 1 * |
| = |
| x2 | | x2 | | 1+cosx | | x2 | | 1+cosx | | 2 | |
21 paź 20:11
ZKS:
Jeżeli znasz wzór cos(2x) = cos2(x) − sin2(x) to łatwo go wyprowadzić.
21 paź 20:11
Hurwitz: U mnie wystarczy jedynie jedynka trygonometryczna
21 paź 20:13
Koszykarz: Rozwiązanie Hurwitz'a chyba najlepsze. Ode mnie otrzymujesz nagrodę matemtycznego kozaka
21 paź 20:18
Hurwitz:
21 paź 20:20
pigor: ..., a dla mnie ,...

bardzo inteligentne
i szkoda, że na to − niestety − nie wpadłem ...
21 paź 21:57