Tożsamości Nierówności trygonometryczne!
Kolos: Może mi to ktoś rozwiązać 1.Udowodnij tożsamość 3+tg2x=2+1cos2x
2.Oblicz tg x , wiedząc , że sin x =−513 i x ε (3π2:2π)
3.Rozwiąż nierówność cos5x≥12
4. Liczba cos7950 jest równa
20 paź 22:50
Kolos: Będę bardzo wdzięczny
20 paź 22:50
20 paź 22:56
Janek191:
z.3
cos 5 x ≥ 12
Ponieważ cos 5x ∊ < − 1 ; 1 > , więc powyższe równanie nie ma rozwiązania.
21 paź 06:39
Janek191:
z.4
| | √3 | |
cos 7950o = cos ( 22*360o + 30o) = cos 30o = |
| |
| | 2 | |
21 paź 06:41