Tożsamości , nierównosci Trygonometryczne
Szaary : Może mi to ktoś rozwiązać
1.Udowodnij tożsamość 3+tg2x=2+1cos2x
2.Oblicz tg x , wiedząc , że sin x =−513 i x ε (3π2:2π)
3.Rozwiąż nierówność cos5x≥12
4. Liczba cos7950 jest równa
20 paź 21:24
5-latek: cos795=cos(2*360+75)=cos 75
20 paź 21:34
PW: 1.
| | sin2x | |
3 + tg2x = 3 + |
| = .. |
| | cos2x | |
Jeżeli to dodamy i w liczniku skorzystamy z "jeynki trygonometrycznej", to dowód prawie gotowy.
Nie zapomnij napisać dziedziny tożsamości.
20 paź 21:48