Problem z wyznaczaniem wartosci funkcji tryg.
Rafal: Problem z wyznaczaniem wartosci funkcji tryg.
Ktoś jest w stanie mi to jakoś wytłumaczyć?
np przykład
sun(−103π) = −sin (103π) =
Teraz redukuje wielokrotności 2π czyli
−sin(2π +43π) = −sin (43π)
i jak teraz sprawdzić do jakiej ćwiartki należy ta wartość (mam te wszystkie tabelki itp)
z góry dzięki za pomoc.
20 paź 21:04
Krystek: | | 4 | | 1 | |
dalej jeszcze rozpisz |
| π=π+ |
| π |
| | 3 | | 3 | |
20 paź 21:07
Rafal: a możesz powiedzieć czemu?
20 paź 21:38
J : bo masz wzór redukcyjny : sin (π + 1/3π) ...
20 paź 21:40
Rafal: ale w sinusie i cosinusie mogę wyciągać tylko parzyste?
Mógłby mi to ktoś jakoś wytłumaczyć albo podać jakiś link do tego sposobu?
20 paź 21:47
J :
...co parzyste możesz wyciągać ..?
20 paź 21:49
Rafal: redukować wielokrotność 2π tylko parzyście?
20 paź 22:04
Rafal: ok powiedzmy ze lapie..
ale może mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić do jakiej ćwiartki to należy?
20 paź 22:17
20 paź 22:19
Krystek:
20 paź 22:22
20 paź 22:23
Rafal: Czy jak po redukcji mi wychdzi 43 to normalnie wyciągam jeszcze π? I tak moge w kazdym
przykladzie?
20 paź 22:25
Krystek: Tak
20 paź 22:26
Krystek: Zawsze aby podać wartośc, redukujesz do I ćwiartki
20 paź 22:27
Rafal: ok to spróbuje zrobić kilka przykładów i zaraz je tutaj wstawiei ktoś w miarę możliwość mi je
sprawdzić.
20 paź 22:28
Krystek: jak bede jeszcze −sprawdzę
20 paź 22:32
Rafal: a) cos216π = cos(2π−96π) = cos (96π) = cos(32π) = 0?
b) tf (−174π) = −tg (174π) = −tg (4π+14π)= −tg(14π) = 1 ?
c) sin112π = sin (4π+32π)= sin(32π) = −1 ?
20 paź 22:35
Krystek: | | 17 | |
b) Czy tam jest |
| π? jeśli tak to ok |
| | 4 | |
20 paź 22:39
Krystek: Pozostałe ok
20 paź 22:39
Rafal: Tak 17/4
Czyli z tym problemu nie mam. Gorzej jak wychodzi coś czego nie ma w tabeli.
20 paź 22:41
Krystek: Wtedy bierzesz tablice
20 paź 22:43
Rafal: tak, ale nie bardzo ogarniam jeszcze jak to z tymi minusami itp.
e) ctg (−13/6π) = −ctg(13/6π) = −ctg (2π+1/6π) = −ctg(1/6π) = √3
f) sin (−15/4π) = −sin(15/4π) = −sin (2π+ 7/4π) = −sin (7/4π) = −sin (π+ 3/4) = −sin (π+1/4)
= √22 ten f chyba zle..
20 paź 22:49
Rafal: ktos sprwadzi?
22 paź 19:11