13 lis 15:36
;): tg(π/4+x) gdzie ctgx=2 xnalezy(o.π/2)
13 lis 15:37
;): cos(x−y) jesli tgx=2 siny=−1/2 xnalezy(o;π/2) y nalezy(π,5/2π)
13 lis 15:38
;): to drugie nei

!
13 lis 15:38
;): wyzszlo mi 3 w tym tg dobrze?
13 lis 15:41
AS: Tajemniczy ; ) ; − podawaj dokładnie temat zadania,co z nim zrobić.
Domyslam się,że należy wyliczyć tg(π/4 + x) gdzie ctgx = 2
ctgx = 2 ⇒ tgx = 1/2
| | tg(π/4) + tgx | | 1 + tgx | | 1 + 1/2 | |
tg(π/4 + x) = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 1 − tg(π/4)*tgx | | 1 − tgx | | 1 − 1/2 | |
13 lis 15:46
Bogdan:
Po co piszesz 2 razy to samo ? Patrz tu:
26188
13 lis 15:48