logarymy
madzik: Jak ugryźć tą równość korzystając z róznowartościowosci?
2log(x=1)=log(4x+1)
Co z tą 2 przed logarytmem, bo tak to bym sobie poradziła
20 paź 19:54
Saizou :
a znasz prawo k•logab=logabk
20 paź 19:55
slimshady: 2log(n) = log(n2)
20 paź 19:55
madzik: tam w nawiasie jest x+1
20 paź 19:59
madzik: czyli moża zapisać jako :
(x+1)2=4x+1 ?
20 paź 20:00
Saizou : tak
20 paź 20:00
madzik: a jeśli mogę się zapytać ile w tym równaniu ci wyszło, bo coś z odpoweizami mi się nie zgadza
20 paź 20:04
madzik: dokładnie to równainie wyglądało
i mi wychodzą liczy x=0, x=6....
20 paź 20:06
Kacper:
A dziedzina?
20 paź 20:11
madzik: dziedzina to x∊(−0.25;∞)/{0}
ale bardziej chodzi mi o rozwiazanie tej rowności, bo nie zgadzaja mi sie odpowiedzi i to bez
wzgledu na dziedzine
20 paź 20:13
5-latek: Moze sprawdzic rozwiazania na koncu . Ale musi o tym pamietac
Przy rownaniach ja bym sie nie upieral tak bardzo z ta dziedzina . Przy nierownosciach tak .
20 paź 20:14
20 paź 20:16
madzik: w odpowiedziach jest x=2
20 paź 20:16
madzik: coś, jakoś, może?
20 paź 21:41
Eta:
| | 1 | |
D: x+1>0 i x>− |
| i log(x+1) ≠0 ⇒ x≠0 |
| | 4 | |
log(4x+1)=log(x+1)
2 ⇒ 4x+1=(x+1)
2 ⇒ x
2−2x=0 ⇒x(x−2)=0
x=0∉D v x=2∊D
Odp:
x=2
20 paź 21:47