Algebra
Klaudia: Sprawdź czy * określone z zbiorze A=(1,∞) jest działaniem?
a *b = a x b − a −b +2 a,b∊A
20 paź 19:28
Saizou :
na pewno taki zapis
20 paź 19:30
Klaudia: te x to jest mnożenie
20 paź 19:32
Klaudia: a * to jest jakieś działanie
20 paź 19:33
Saizou :
czyli
a*b=a•b−a−b+2
20 paź 19:33
Klaudia: tak
20 paź 19:34
Saizou :
wg mnie wystarczy pokazać że
ab−a−b+2>1
bo działanie a*b ma być działanie wewnętrznym, czyli wynik tego działania ma wpadać do zbioru A
20 paź 19:37
Saizou : czyli byśmy musieli pokazać że a>1 i b>1
20 paź 19:39
Klaudia: Zgadza sie też do tego doszłam i gołym okiem widać ze każde a i b które należy do A spełnia tą
nierówność. Ale zastanawia mnie czy da się ją rozwiązać żeby prawdziwość nierówności była
bardziej widoczna
20 paź 19:39
Klaudia: Tego nie trzeba pokazywać bo to jest w założeniu że a i należą do A czyli są większe od 1
20 paź 19:40
Saizou :
właśnie trzeba to pokazać, bo założyłem że rozwiązanie wpada do przedziału A i chcę pokazać dla
jakich a,b to zachodzi
20 paź 19:41
Saizou : ale jak chcesz korzystać z założenia to proszę bardzo
a>1 i b>0
a(b−1)>b−1
ab−a−b+1>0
ab−a−b+2>1
a*b>1
20 paź 19:43
Klaudia: aha ok, w sumie masz racje
20 paź 19:44
Saizou : tam oczywiście miało być dla b>1
20 paź 19:44
Saizou : ale wiesz jestem tylko studentem, mogę się mylić
20 paź 19:46
Klaudia: a twoim sposobem jak to zrobiłeś?
20 paź 19:46
Klaudia: Spoko i tak wielkie dzięki dla ciebie

że mi pomagasz
20 paź 19:47
Saizou :
tak samo jak tamto, tylko od drugiej strony
a*b>1
ab−a−a+2>1
ab−a−b+1>0
a(b−1)−1(b−1)>0
(b−1)(a−1)>0 (iloczyn jest większy od zera gdy mnożymy liczby tego samego znaku)
(b−1>0 i a−1>0) lub (b−1<0 i a−1<0)
(b>1 i a>1) lub (b<1 i a<1)
zatem
a>1 i b>1
20 paź 19:50
Klaudia: A może być po prostu tak?
ab−a−b+2>1
ab−a−b>−1
ab−a>b−1
a(b−1)>b−1
i widać że nie równość jest spełniona dla każdego a i b ∊ A
20 paź 19:51
Saizou : tak bo a>1
20 paź 19:52
Klaudia: Ok dziękuje ślicznie

Z analizy dostałam dzisiaj 2 punkty na 2 za ograniczenia zbiorów i
sprawdzanie niewymierności liczb. Pomagałeś mi to ogarnąć. Dziękuje ci
20 paź 20:05
Saizou :
Ograniczoności Ci nie tłumaczyłem tylko niewymierność

a i radzę sobie zarezerwować nick, jeśli masz zamiar bywac tu częściej
20 paź 20:08
Klaudia: Mam zamiar tu częściej bywać

Zostanę przy Klaudii
20 paź 20:11
Saizou : jak chcesz mieć pewność że nikt pod Ciebie się nie będzie podszywał to kliknij na Twój nick i
rezerwacja nick'a, będziesz wtedy mogła ustawić sobie kolor nazwy, a co ważniejsze nikt się
pod Ciebie nie podszyje
20 paź 20:13
Klaudynaa: Nick zajety nie ma co się dziwić. Zarezerwowałam nick Klaudynaa. Dzięki za wskazówki
20 paź 20:20
Klaudynaa: I kolor już ustawiłam
20 paź 20:22