ułamek zwykły
magda: przedstaw liczbę w postaci ułamka zwykłego
d/ −6,(24)
e/ 0,(9)
f/ 41,7(9)
g/ 0,(369)
h/ 2,1(5)
BARDZO PROSZĘ BO NIE DO KOŃCA ROZUMIEM
20 paź 19:51
20 paź 19:53
Hurwitz: Np. d/
x=−6,(24) ⇒100x= −624,(24) /odejmij pierwsze i drugie
| | 618 | |
99x= −624,(24)+6,(24) = −618 ⇒ x=− |
| |
| | 99 | |
20 paź 22:01
Hurwitz: Pozostałe identycznie:
e/ x=0,(9) ⇒10x=9,(9) ⇒9x=9 ⇒x=1
f/ x=41,7(9) ⇒10x = 417,9(9) ⇒ 9x= 376,2 ⇒x=3762/90
g) x=0,(369) ⇒ 1000x=369,(369) ⇒ 999x= 369
20 paź 22:05