przedstaw liczbę w postaci ułamka zwykłego
magda: d/ −6,(24)
e/ 0,(9)
f/ 41,7(9)
g/ 0,(369)
h/ 2,1(5)
BARDZO PROSZĘ BO NIE DO KOŃCA ROZUMIEM
20 paź 19:46
daras: e) 0,(9) ≈ 0,999999...
a = 0,9(9) = 0,9+ 0,1a
0,9a = 0,9
a = 1
resztę sama
20 paź 19:52
slimshady: d)
oznacze −6,(24) jako x
wtedy 100*x = −624,(24)
100x − x = −624,(24) + 6,(24) = −618
99x = −618
x = −618/99
20 paź 19:53
daras: i nie klonuj postów bo zabanuję
20 paź 19:53
magda: To to zrobiłam w sumie... chodzi mi o te dalsze czy np 41.7(9) mam razy 10 czy 100 ?
20 paź 19:53
magda: slimshady: dlaczego dodajemy a nie odejmujemy ?
20 paź 19:55
slimshady: @magda: zeby sie ladnie "czesci okresowe" skrocily; co do samego znaku:
100x − x = −624,(24) − (−6,(24)) = −624,(24) + 6,(24) = ....
20 paź 20:04
magda: aa jeśli chodzi o te dalsze czy np 41.7(9) mam razy 10 czy 100 ?
20 paź 20:24
daras: podobnie ..
21 paź 12:27
21 paź 12:28