Szacowanie
FHA: Dzień Dobry, dzisiaj wykonywalismy zadania związane z szacowaniem.
Treść: Liczba rzeczywista p należy do przedzialu (k,k+1), gdzie k jest liczba liczbą calkowitą.
Wyznacz k, jeśli.
Zbytnio nie moge pojąć Tego szacowania i proszę o wyjasnienie na tych rpzykladach:
p= log15 7
p = log1/3 4
dziękuje!
20 paź 19:37
daras: czego dziecko nie potrafisz pojąć?
każdą liczbę można wrzucić do jakiegoś przedziału
np. 2,(6) ∊(2 ; 3)
| | log7 | | 0,8451 | |
a ty masz oszacować p = log157 = |
| ≈ |
| ≈ 0,7186 |
| | log15 | | 1,1761 | |
więc p ∊(0 ; 1)
ty po prostu nie umiesz zastosować wzoru na zmianę podstawy logarytmu

postudiuj tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
20 paź 20:01