Funkcja
!!!: Funkcja f (x) = (m −1) x+2 przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x<1 gdy m jest
równe...?
13 lis 15:19
lehu: Podstawmy najpierw dane wartości. f(x) = 0, x = 1
0 = (m−1) * 1 + 2
m= −1
Ale wartości mają być dodatnie, f(x) > 0
0 < (m−1) * 1 + 2
m > −1
Se sprawdźmy jeszcze, dla np. m = 2
(2−1) * 1 + 2 > 0
3 > 0
_________________________________
To samo można było zrobić inaczej, wyznaczając x z podanego w zadaniu wyrażenia. Wtedy
zrobilibyśmy nierówność dla x i doszli do takiego samego wyniku, o dziwo
13 lis 19:44
Nikka: mam wrażenie, że coś tu jest nie tak ...
dla m=2 f(x) = x+2
Stąd wynika, że f(x)>0 dla x > −2 − niezgodne z założeniami w treści zadania
Zrobiłabym to tak:
Funkcja przyjmuje wartości dodatnie tylko dla x<1 czyli wykres funkcji przechodzi przez punkt o
współrzędnych (1,0).
Podstawiamy współrzędne pod wzór funkcji i obliczamy m :
0 = (m−1)*1 + 2
0 = m − 1 + 2
m = −1
Dla m= −1 funkcja ma postać f(x)= − 2x + 2 i przyjmuje wartości dodatnie dokładnie dla x<1
bo
f(x) > 0 ⇔ −2x + 2 >0 ⇔ −2x > −2 ⇔ x < 1
13 lis 20:52
fttt: f(x)=(m−1)x−2
26 wrz 17:06
starypogromaca: kto mi to wytlumaczy bo nie rozumiem tego 2 wniosku chodzi o to co jest po m=−1
26 lis 19:05
Tadeusz:

jeśli f(x)=(m−1)x+2 przyjmuje wartości dodatnie tylko dla x<1 ...to:
m−1<0 i f(1)=0
m<1 i m=−1
i jako wspólne m=−1
26 lis 19:18
starypogromaca: straszne slowa
26 lis 19:19
starypogromaca: dlaczego m−1<0 ?
26 lis 19:20
starypogromaca: dlaczego m−1<0 help
26 lis 19:28
Tadeusz:
... to popatrz kiedy funkcja liniowa jest rosnąca a kiedy malejąca
26 lis 19:45
26 lis 19:46
starypogromaca: ale dlaczego funkcja jest osnaca
26 lis 19:57
Tadeusz:
"dorośniesz" to będziesz wiedział
26 lis 20:09
starypogromaca: nie rozumiem tego calego wywodu dlaczego niby m<1 i m=−1 to wtedy przyjmuje i wogole
26 lis 20:10
starypogromaca: nie bo rozumiem to co jest wyzej napisane w tamtych odp ale tego wogole nierozumiem mozesz to
wytlumaczyc jasniej ? prosze
26 lis 20:12
Tadeusz:

wiemy, że prosta przechodzi przez x=1
− jeśli będzie nachylona do Ox jak ta ... to wartości dostatnie przyjmuje dla x∊(1,
∞)
26 lis 20:19
starypogromaca: no dobra jest malejaca rozumiem ale co to ma wspolnego ze okreliles ze m−1>0 z nasszym zadaniem
i to ze m=−3 i m<1
26 lis 20:20
Tadeusz:

skoro jednak wartości dodatnie ma przyjmować dla x∊(−
∞,1) to musi przebiegać tak
26 lis 20:22
starypogromaca: chociaz sam to juz wymyslilem ..ale ci ludzie nie umieja tlumaczyc tymczasem dziekuje
26 lis 20:26
Tadeusz:
... bo w sumie nie każdy jest w stanie to ogarnąć ... niektórzy w tym tacy jak ty mają
z tym duży problem.
26 lis 20:30