rozwiąż równania
hollywood : rozwiąż równania :
0=x2 +7x+6
1/2x2+2/3x−2=0
20 paź 15:03
J :
i czego nie wiesz ?
20 paź 15:04
20 paź 15:05
5-latek: Teraz sie daje do rozwiazania takie rownania (podstawowe a potem sie placze jaka to matura
trudna . Chyba sam sie z tego poplacze
20 paź 15:07
hollywood : wiem ze sie liczy delte ale jak z tym zerem wypisuejmy a=1 b =7 c=6
tak ?
20 paź 15:19
J :
tak...
20 paź 15:20
Hajtowy:
x
2+7x+6=0
a=1
b=7
c=6
Δ=b
2−4*a*c
Δ=7
2 − 4*6*1 = 49 − 24 = 25
√Δ=5
20 paź 15:21
hollywood : a to drugie to jak
20 paź 15:44
J :
identycznie ...tylko inne wartośc: a,b,c
20 paź 15:48
hollywood : a jak to rozwiazac
2/3 −4 razy 1/3 razy (−2) =? reszte oblicze te x1 x 2 tylko to bo nwm
20 paź 15:50
hollywood : ? jak to bedzie
20 paź 15:58
5-latek: | 1 | | 2 | |
| x2+ |
| x−2=0 Troche nieladnie to wyglada bo mamay ulamki |
| 2 | | 3 | |
Wiec przez co nalezy pomnozyc to wyrazenie aby pozbyc sie ulamkow ?
Jaki bedzie wspolny mianownik dla 2 i 3 ?
20 paź 15:59
ola: jakie 1/2 x2+2/3x−2=0
nie ja chciałem zeby mi ktos obliczył to :2/3−4razy 1/3 razy (−2)= ?
20 paź 16:02
:): 1/2x²+2/3x−2=0
a=1/2
b=2/3
c=−2
Δ=b²−4*a*c
Δ=2/3²−4*1/2*(−2)
dalej sobie wylicz
20 paź 16:06
ola: tyle to ja mam o to chodzi zeby mi ktos obliczył delte bo juz x1 i x2 rreszte zrobie
20 paź 16:07
5-latek: Skoro chcesz liczyc na ulamkach to proszse bardzo
Ale czy sobie dasz rade to zobaczymy
po pierwsze to jest zle co napisales
| | 1 | | 2 | |
bo mamy a= |
| b= |
| i c=−2 |
| | 2 | | 3 | |
Wzor na delte jest taki b
2−4a*c
Wiec zapis powinien byc taki
| | 2 | | 1 | | 4 | | 4 | |
Delta = ( |
| )2−4* |
| *(−2) = |
| +4=4 |
| |
| | 3 | | 2 | | 9 | | 9 | |
delte masz obliczona wiec licz dalej
20 paź 16:10
5-latek: No i jak tam ida obliczenia ?
Pewnie znowu pierwiastek z delty nie wychodzi ?
20 paź 16:17
hollywood: dlaczego a=1/2 jak w przykladzie jest 1/3 ?
20 paź 16:21
J :
..Ty o niebie ... on o chlebie...
20 paź 16:23
5-latek: to zobacz co napisales o 15:03
No wiec w koncu jak powienien wygladac ten przyklad ?
20 paź 16:24
hollywood: nierozumiem to chyba moge sie spytac dlaczego 1/2 a nie 1/3 tak jak w przykladzie
20 paź 16:24
hollywood: sory 1/3
20 paź 16:25
5-latek: J 
Chyba trzeba harakiri popelnic
20 paź 16:26
hollywood: pomylilem sobie sory no
20 paź 16:27
pigor: ...., "deltę" (wyróżnik) zostaw na trudniejsze przykłady
i tu np. tak :
1)
0= x2+7x+6 ⇔ x
2+7x+6= 0 ⇔ x
2+x+6x+6= 0 ⇔ x(x+1)+6(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x+1)(x+6)= 0 ⇔ x+1=0 lub x+6= 0 ⇔ x=−1 v x=−6 ⇔
x∊{−1,−6}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a tu zobaczymy :
2)
12x2+23x−2= 0 /* (2*3=6) ⇔
3x2+4x−12= 0 o i tu
Δ=16−4*3*(−12)= 16+16*9= 16*10 i
√Δ= 4
√10 ⇒
⇒ x=
16(−4±4
√10)=
23(−1±
√10) ⇔
⇔
x∊{ −23(1−√10), −23(1+√10) } i jak widać tu przydała się "delta" .
20 paź 16:30
5-latek: | | 2 | | 1 | |
No to liczymy delte jeszce raz Δ=b2−4*a*c to Δ= ( |
| )2−4* |
| *(−2) to Δ= |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 24 | | 28 | |
|
| + |
| to Δ= |
| + |
| = |
| (ale takie obliczenia to w szkole |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
podstawowej a nie w liceum
Teraz licz pierwiastek z delty
20 paź 16:32
hollywood: dziękuje o to mi chodziło

pigor
20 paź 16:34
5-latek: Czesc
pigor
20 paź 16:34
hollywood: to nic ale juz wiem
20 paź 16:35
hollywood: bo rozpisał dokladnie
20 paź 16:35
5-latek: To teraz zobacz na moj wpis 15:59
Tylko Ty chciales na ulamkach .
20 paź 16:38
hollywood: dobrze ,to nic zrobiłem to już dzieki za pomoc wszystkim .
20 paź 16:42