kok
zombi: Czy jeśli
lim an = g, gdzie g = const.
To zachodzi lim sup an = lim inf an = lim an?
Na wiki jest
"Jeżeli dany ciąg ma granicę, to granice dolna oraz górna są sobie równe." Czyli są sobie
równe, ale czy są równe granicy ogólnej ciągu?
20 paź 13:10
ICSP: lim sup an = max S
lim inf an = min S
gdzie S jest zbiorem punktów skupienia ciągu an, ale jeżeli an ma granicę to każdy jego
podciąg dąży do tej samej granicy, czyli S = {g} − jest zbiorem jednoelementowym
Stąd
lim sup an = q = lim inf an
20 paź 13:16
zombi: Czyli są jej równe?
20 paź 13:19
Godzio :
Tak
20 paź 13:20
zombi: A to zachodzi również dla lim a
n = ±
∞ ?
Offtop: Godzio pamiętasz tę granicę
261396 ?
Mój wykładowca zrobił to zadanie, zajęło mu to chyba z 10−15 minut i wykorzystywał takie
szacowania, że nikt by na to nie wpadł XD
20 paź 13:37
Godzio :
Tak, zachodzi.
No i widzisz, a można było znacznie łatwiej
20 paź 13:43
zombi: A tak btw. jaka jest zasada z tym liczeniem sum wykorzystując całeczki?
20 paź 13:51
Godzio :
To jest tzw. suma riemanowska
∫
abf(x)dx = lim
n→∞∑
i=1∞f(ξ
i)Δx
i
gdzie ξ
i to punkty pośrednie (dowolnie wybrane)
Δx
i − długości przedziałów
w tamtym przykładzie były proste dane:
| | 1 | |
Δxi = |
| (podział odcinka [0,1] na n równych części) |
| | n | |
f(x) =
√x
20 paź 13:55
Godzio : ∑
i=1n oczywiście
20 paź 13:55
zombi: Godzio a ten odcinek można dzielić na
√n równych częśći?
20 paź 19:00
zombi: głupie pytanie XD
20 paź 19:04