jpoj
zombi: Oblicz granicę
| | 2 | |
Suma od 1 do n. Wynik ma wyjść podobno |
| . Eh te ćwiczenia. |
| | 3 | |
16 paź 20:41
Godzio :
Kojarzy mi się z tym twierdzenie Stolza, było takowe?
16 paź 20:56
zombi: Ja znam, ale nie było jeszcze. Podobno można szacować, tylko "trzeba znać trik".
16 paź 21:01
Godzio :
To może tak
| 1 | | k | | x3/2 | | 2 | |
| * ∑√ |
| = ∫01√xdx = |
| |01 = |
| |
| n | | n | | | | 3 | |
Nad szacowaniem muszę się zastanowić.
16 paź 21:04
Godzio :
A miałeś jakieś twierdzenia, jakieś charakterystyczne granice? Raczej mało kto wpadnie bez
| | 2 | |
odpowiedzi, żeby to do |
| szacować  |
| | 3 | |
16 paź 21:24
zombi: No właśnie. Niee, nic oprócz granic górnej i definicji granicy nie miałem XD
16 paź 21:45