ciąg geometryczny, suma i pierwszy wyraz
Das: Niech an będzie ciągiem geometrycznym. Oblicz 1 wyraz ciągu an wiedzacze a7=−27 i r=√3
oraz oblicz sumę 6 początkowych wyrazów tego ciągu
19 paź 21:03
5-latek: jesli geometryczny to nie r=√3 tylko q=√3
19 paź 21:05
19 paź 21:07
Eta:
| | a7 | | −27 | |
a7=−27 , q=√3 a1= |
| = |
| =−1 |
| | q6 | | 27 | |
a
n= −1,
√3, −3, −3
√3, −9, −9
√3, −27
S
6= ................
19 paź 21:13
Das: w tresci zadania wlasnie jest r..

a ze wzoru na sume 6 moge to obliczyc

S6= 1* 1−
√36 / 1−
√3
1−√361−√3
19 paź 21:20
Das: zle cos wyslalo..
s6= 1* 1−√31−√3
19 paź 21:22
Das: zjadlo mi znowu przy liczniku potęge .. √36
19 paź 21:24