elementy pierwiastków na płasczczyźnie zespolonej
Ania: Możecie mi powiedzieć skąd się wziął kąt = pi? (3 od dołu odpowiedź)
w sensie tam jest ze sin kat=−1
cos kąt=0
kąt= pi
kąt u mnie to jest ten dziwny naczek, nie umiem go pisać.
https://matematykaszkolna.pl/forum/110893.html
19 paź 11:48
b.: nie widzę tam kąta π, widzę π/4, 3π/4, 5π/4 i 7π/4
19 paź 11:50
b.: aaa ok widzę, rozwiązujemy układ równań
cos α = −1
sin α = 0
jednym z rozwiązań jest α=π
1586
19 paź 11:52
b.: Ty napisałaś na odwrót, sin...=−1, cos...=0, wtedy rozwiązaniem nie jest π (tylko 3π/2 + 2kπ)
19 paź 11:53
Ania: ah sr. pomyliłam się.
możesz jeszcze wytłumaczyć dlaczego jedno z rozwiązań = pi?
Bo cos −1= 0, a sin 0= pi/2, jakim cudem wychodzi pi?
19 paź 11:56
Ania: aaa rozumiem, wybacz.

I dziękuję
19 paź 11:59