wyznaczyc i narysowac na plaszczyznie zespolonej elementy podanych pierwiastków
Kudłaty: 4√−16
3√−2−2i
14 lis 01:10
Godzio: Czego nie umiesz ? Zapisz postać bodajże trygonometryczną !
14 lis 01:12
Kudłaty: no dobra ale teraz mam problem z obliczeniem stopni pierwiastkó i kompletnie nie wiem jak się
za to zabrać
14 lis 01:16
ZKS:
Policz moduł tych liczb i przekształć na postać trygonometryczna.
14 lis 01:17
ZKS:
Przepraszam Godzio nie zobaczyłem Twojego wpisu.
14 lis 01:17
Kudłaty: aha dzięki
14 lis 01:18
Godzio: Spoko, jak chcesz to mu pomagaj
14 lis 01:23
ZKS:
Chyba sam sobie da rada.
14 lis 01:26
Kudłaty: czy w przypadku 4√−16 moduł z tej liczby ma wyjsc 4?
14 lis 01:27
ZKS:
√(−16)2 = ?
14 lis 01:32
ZKS:
Więc raczej 4 nie wychodzi.
14 lis 01:38
Kudłaty: 16 czyli do obliczenia moduły nie brałeś całego pierwiastka, ok a treaz mam problem z
obliczeniem argumentu głównego ponieważ nie mam pojecia jak go zrobić gdy mam l. zesp w
postaci pierwiastka 4tego stopnia
14 lis 01:38
ZKS:
Moduł liczby z = x + iy jest równy |z| = √x2 + y2.
14 lis 01:43
14 lis 01:44
Kudłaty: aby obliczyć kąt φ biore 16 i wiem już na wstępie że niemam części urojonej czyli wiem, że kąt
wyno zero czy dobrze myślę ?
14 lis 01:47
ZKS:
A ile wynosi cosφ i sinφ?
14 lis 01:49
Kudłaty: cosφ= −1616=−1 ?
sinφ=016=0 ?
14 lis 01:52
ZKS:
Dla jakiego kąta φ cosinus wynosi −1?
Dla jakiego kąta φ sinus wynosi 0?
14 lis 01:56
Kudłaty: no to dla sinusa 0
a dla cosinusa 32∏
14 lis 02:08
Kudłaty: czyli zapisuje sobie p. tryg. z=16(sin0+icos3/2 π) ? bo ja mialem wyznaczycyc elementy
pierwistkow
14 lis 02:10
Kudłaty: i narysowac je jakoś pozniej
14 lis 02:11
ZKS:
| | 3 | |
Sinus przyjmuje wartość 0 nie tylko dla 0o a cosinus nie przyjmuje wartości −1 dla |
| π. |
| | 2 | |
14 lis 09:27
Bartek:

Wzór Moivre'a dla pierwiastków:
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
n√z = n√|z|(cos |
| + i |
| ) |
| | n | | n | |
z = −16 + i0
|z| =
√(−16)2 + 0 2 =
√16 = 16
| | a | | −16 | |
cos φ = |
| = |
| = −1 |
| | |z| | | 16 | |
stąd φ = π
Będą cztery pierwiastki:
| | π | | π | |
z0= 4√16(cos |
| + i |
| ) =2√2+i2√2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π+2π | | π+2π | | 3π | | 3π | |
z1= 4√16(cos |
| + i |
| ) = 4√16(cos |
| + i |
| ) = −2√2+i2√2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π+4π | | π+4π | | 5π | | 5π | |
z2= 4√16(cos |
| + i |
| ) = 4√16(cos |
| + i |
| ) = − 2√2−i2√2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π+6π | | π+6π | | 7π | | 7π | |
z3= 4√16(cos |
| + i |
| ) = 4√16(cos |
| + i |
| ) =2√2−i2√2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
14 lis 09:34
Bartek:
poprawka
z0= √2 + i√2
z1= − √2 + i√2
z2= − √2 − i√2
z3= √2 − i√2
14 lis 10:26
dp: Bartek: poprawka w module, zamiast √16 to ma być √256
26 paź 14:25
Mati: |z+1+2i|≥|iz+2−3i|
9 lut 16:46
jc:
4√1=4√1(cos kπ/2 + i sin kπ/2)
Dzieląc obie strony przez 4√1 otrzymujemy
1=cos kπ/2 + i sin kπ/2
w szczególności dla k=1 mamy cos π/2=1, sin π/2 = 0.
Wiemy jednak, że sin π/2 =1. Stąd 0=1.
Czy to rozumowanie jest poprawne?
9 lut 18:20
chichi:
| | π | | π | |
Ciekawe, w której galaktyce cos( |
| ) = 1 i sin( |
| ) = 0  |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 18:34
jc: Zastosowałem wzór Bartka dla n=4, z=1, k=1.
9 lut 19:07
Kacper:
Zauważyliście, że to post z 2011?
9 lut 19:11
chichi:
Nie wiem czemu ludzie wygrzebują stare tematy i wrzucają w nich zupełnie inne zadania
9 lut 19:14