granice
tyu:

mam pytanie do granicy następującej
wyznacz granicę
jest ona przekształcona do postaci
| | 1 | |
/ w mianowniku |
| też jest pod pierwiastkiem |
| | x2 | |
nie rozumiem dlaczego
IxI przekształca się w (−x).
W książce jest napisane, że "Ponieważ x→ −
∞, więc IxI = −x . Czy moduł nie daje zawsze liczby
dodatniej
19 paź 10:43
3Silnia&6: Wlasnie daje i chcac sie go pozbyc trzeba tak dobrac znak +/− ,zeby powstala liczba byla
dodatnia.
l−2l = 2, wiec jak chcesz opuscic wartosc bezwzgledna, to musisz dodac minus −> −(−2) = 2.
u nas x < 0, wiec wiadomo.
19 paź 11:12
tyu: dzięki.
Czyli jeśli wiem, że x<0, to muszę dać (−x), żeby była liczba dodatnia, którą jest moduł IxI.
Chyba o to chodzi.
19 paź 11:24
Kacper:
15 − pierwszy wzór od góry
19 paź 11:34
Kacper:
tzn. definicja
19 paź 11:34
tyu: dzięki
Kacper. znam tą definicję
19 paź 12:00