Rozwiąż nierówność
andrzej: Rozwiąż nierówność
| | 2 | |
4,5(3+6+9+...+3x) ≤ |
| (−9) |
| | 9 | |
18 paź 21:56
andrzej: dodatkowo x nalezy do zbioru liczba naturalnych dodatnich
robię to ciągiem geometrycznym, że wychodzi mi
3x≤7
i powinno z oszacowania wyjść {1} ale w odpowiedziach jest {1,2}
18 paź 22:02
andrzej: kto pomoze?!
18 paź 22:34
andrzej: :( ?
18 paź 23:28
Eta:
3+6+9+...+3x −−−− suma ciągu arytmetycznego !
18 paź 23:34
andrzej: jak rozpoznawać te ciągi?
18 paź 23:36
Eta:
3x+3x
2≤18 i x∊N+ ⇒ x
2+x−6≤0 ⇒ x∊<−3,2> i x∊N+
odp: x={1,2}
18 paź 23:38
Eta:
3,6,9,... 3x a1=3 , r= 3 an=3x , n=x , n∊N+
18 paź 23:40
andrzej: dziękuje za rozwiązanie, ale mam pytanie − jak rozpoznawać te ciągi bo na pierwszy rzut oka
wszystko pasuje do geometrycznego
18 paź 23:40
Eta:
| | 6 | | 9 | |
3,6,9 −−− nie jest geometryczny , bo q= |
| =3 ale q= |
| ≠3 |
| | 3 | | 6 | |
3,6,9 −−− jest arytmetyczny, bo r= 6−3=3 i r= 9−6=3
18 paź 23:42
andrzej: 3,6,9,....3x a1=3 q=3 an=1 , n = x
18 paź 23:42
18 paź 23:44
Eta:
| | 6 | | 9 | |
Oczywiście miało być q= |
| = 2 i q= |
| ≠2 |
| | 3 | | 6 | |
18 paź 23:48
andrzej: Dziękuję
18 paź 23:51