Ustalanie zbiorów i Doprowadzenie do naj. postaci.
Pradawny: Witam,
Może mi ktoś wytłumaczyć jak po kolei robi się takie zadania? Będę wdzięczny.
1. Ustal zbiory C i D oraz wypisz dwa punkty należące do CxD.
C= {x : x∊ε R± ⋀ |2x − 1|≤2 ; D={x : x∊R∧|4 − x | > 1}
2. Doprowadź do najprostszej postaci i oblicz dla k=
√2 :
(2k − 1)
3 − (3k + 1)
2
Pomożecie? Będę wdzięczny
18 paź 20:06
5-latek: W zadaniu nr 1 jest naprawde taki zapis CxD? bo jesli tak to TY jestes studentem i
powinienes potrafic rozwiazc takie nierownosci czyli |2x−1|<=2 oraz |4−x|>1
Natomiast jesli chodzi o zadanie nr 2 to skorzystaj albo ze wzoru (a−b)3 i (a−b)3 i policz
lub od razu wzor a3−b3
18 paź 20:57
5-latek: Przepraszam teraz zauwazylem w zadaniu nr 2 drugie wyrazenie jest do potegi drugiej a nie
trzeciej wiec beda wzory (a−b)3 i (a+b)2
18 paź 21:01
Pradawny: W zadaniu nr 1 przy ''CxD'' chodziło mi o iloczyn kartezjański
18 paź 21:07
5-latek: Dlatego zapytalem ?
czy teraz iloczyn kartezjanski jest w liceum?
18 paź 21:10
5-latek: Wic najpierw rozwiaz te nierownosci
18 paź 21:11
Pradawny: Dokładnie to 1 technikum. Właśnie nie potrafię wykonać tych nierówności. Jakieś instrukcje?
18 paź 21:16
18 paź 21:20