obliczyc granice ciagu
Szymon:
(−1)nn2
18 paź 20:00
ICSP: granica nie istnieje.
18 paź 20:02
Szymon:
| | n3+1 | |
dobra a tu dlaczego 0 −−−−−−−−−−> |
| |
| | n6+1 | |
18 paź 20:13
ICSP: Dzielimy licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika :
| | n3 + 1 | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | n6 + 1 | | | |
Ogólnie, jeżeli stopień wielomianu znajdującego się w mianowniku przekracza stopień wielomianu
z licznika to granicą jest 0
18 paź 20:17
Szymon:
dzięki ale jedziemy dalej n−√n2−5n
18 paź 20:28
Szymon: źle, tam przed 5n ma być +
18 paź 20:30
ICSP: pomnóż licznik i mianownik przez n + √n2 + 5n
18 paź 20:31
Szymon: hmmm ale to nie jest ułamek?
18 paź 20:34
ICSP: | | n − √n2 + 5n | |
n − √n2 + 5n = |
| |
| | 1 | |
Teraz już jest.
18 paź 20:36
Szymon:
| | −√n2+5+√n2+5 | | 0 | |
wyjdzie tak? = |
| = |
| = |
| | √n2+5 | | √n2+5 | |
18 paź 20:49
ICSP:
18 paź 20:52
18 paź 20:56
Szymon: to napisz co bedzie w liczniku jak mozesz po wymnozeniu
18 paź 20:58
ICSP: W liczniku : n2 − (n2 + 5n) = −5n
18 paź 20:58
Szymon: dobra a takie coś
18 paź 21:21
18 paź 21:24
Szymon: a możesz to wytłumaczyć?
18 paź 21:28
ICSP: Dzielisz licznik i mianownik przez 4
n
18 paź 21:30
Szymon: | | 5 | |
jeszcze jaki bedzie wynik tego, bo ma wyjść − |
| |
| | 2 | |
| | −5 | | 5 | |
|
| to |
| tez jest pod pierwiastkiem |
| | | | n | |
18 paź 21:51
Szymon: pierwiastek z ∞ musiałby być 1
18 paź 21:53
ICSP: √n2 + 5n = n * √1 + 5/n2
18 paź 21:57
Szymon: dzięki
18 paź 22:43
Szymon: tutaj tez moge dzielic przez n?
18 paź 23:22
ICSP: Możesz podzielić przez
√n, ale do niczego Cie to nie doprowadzi. Musisz wpaść na inny pomysł
18 paź 23:23
Szymon: 
napisz jaki to pomysł
18 paź 23:26