granice ciągów cd
Granicowy: Oblicz granicę ciągu
1. an = √4n2 + n − √4n2 − n
2. an = 3n − √9n2 + n
14 wrz 22:04
bezendu:
1. n→
∞
2. zrób podobnie
14 wrz 22:06
Janek191:
2)
W takich przykładach korzystamy z wzoru
| | 9n2 − ( 9n2 + n) | | −n | |
an = 3 n − √ 9n2 + n = |
| = |
| |
| | 3n + √9n2 + n | | 3n +√9n2 +n | |
Dzielimy licznik i mianownik przez n
więc
| | − 1 | | 1 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | 3 + √9 + 0 | | 6 | |
n→
∞
15 wrz 08:23
Jolanta: Janek jezeli dzielimy przez n to pod pierwiastkiem dzielimy przez n2 ?
15 wrz 08:46
Janek191:
Tak
15 wrz 12:18