potęgi, równanie, wzory skróconego mnożenia, p3{7+5p{2}} + p3{7-5p{2}}
Agre: Wykaż, że liczba 3√7+5√2 + 3√7−5√2=2
Po zrobieniu, że 3√7+5√2 + 3√7−5√2=x i podniesieniu tego do potęgi 3, zaczynam
strasznie gubić się w liczbach, czy jest jakiś bardziej elegancji sposób dowiedzenia, ze
równanie jest prawdziwe?
18 paź 18:02
18 paź 18:15
Agre: Próbowałam, ale nic z tym wzorem nie mogę wymyślić
18 paź 20:05
PW: A mniej się pogubisz, gdy zauważysz, że 3√7−5√2 = − 3√5√2−7 i zastosujesz wzór na
sześcian różnicy ?
18 paź 20:41
Eta:
(1+√2)3= 1+3√2+3*2+2√2= 7+5√2
zatem : L= 3√(1+√2)3+3√(1−√2)3= 1+√2+1−√2=2
18 paź 20:47
PW: Deus ex machina?
18 paź 20:55
Eta:
18 paź 20:58
daras: a Agre po dobranocce już poszła spać
19 paź 11:31
Agre: Tak, po dobranocce już nie wolno mi liczyć

(

)
Podniosłam jednak wszystko do potęgi 3 i wyszło mi to mniej więcej tak:
3√7+5√2 +
3√7−5√2=x /
3
14+ 3* ` (
3√7+5√2)
2 *
3√7−5√2 + 3*
3√7+5√2 * (
3√7−5√2)
2
Po wyciągnięciu przed nawias, otrzymałam w jednym momencie wyrażenie
3√7+5√2 +
3√7−5√2=x i tak doszłam do:
x
3 +3x −14=o
Z tego sprawdziłam, czy W(2)=0 i tak dowiodłam, że
3√7+5√2 +
3√7−5√2= 2.
19 paź 12:46
Agre: Tak, po dobranocce już nie wolno mi liczyć

(

)
Podniosłam jednak wszystko do potęgi 3 i wyszło mi to mniej więcej tak:
3√7+5√2 +
3√7−5√2=x /
3
14+ 3* ` (
3√7+5√2)
2 *
3√7−5√2 + 3*
3√7+5√2 * (
3√7−5√2)
2
Po wyciągnięciu przed nawias, otrzymałam w jednym momencie wyrażenie
3√7+5√2 +
3√7−5√2=x i tak doszłam do:
x
3 +3x −14=o
Z tego sprawdziłam, czy W(2)=0 i tak dowiodłam, że
3√7+5√2 +
3√7−5√2= 2.
19 paź 12:46
Agre: Wybaczcie, zdublowało mnie

Ale szczerze, chciałabym umieć z 7+5
√2 zrobić (1+
√2)
3
Jak zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia. Robicie to na czuja?
19 paź 12:48
PW: Tak, po 2−3 próbach już widać. Wiadomo, że
(a+√2)3 = a3 + 3a2√2 + 3a√22 + √23 =
= a3 + 3a2√2 + 6a + 2√2
− w tym wypadku pasuje a =1, co "widzimy w rozumie", i po czymś takim piszemy z uśmiechem na
gębie − tak jak Eta:
7 + 5√2 = (1+√2)3
− kto nie wierzy, niech sobie sprawdza, nie musimy mu brudnopisu pokazywać.
19 paź 16:25
Agre: Oki doki, w takim razie będę ćwiczyć.
Dziękuję bardzo
19 paź 21:23