urpość wyrażanie...
Karolina: Uprość wyrażanie √(8−2√3)2 − √ ( 2√3 + 8 ) 2 =
jak to obliczyć...?
17 paź 23:31
17 paź 23:33
Karolina: gdzie?

a możesz mi to jakoś wytłumaczyć od czego zacząć?
17 paź 23:38
jakubs: √x2=|x|
|8−2
√3|−|2
√3+8|=
2
√3<8 to opuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku i w drugim przypadku również, bo
jest suma dodatnich liczb.
8−2
√3−2
√3−8=....
17 paź 23:40
Karolina...: aaa w ten sposób.
dzięki bardzo

to będzie tak : dobrze rozumiem...
|8−2√3|−|2√3+8|=
( 8−2√3 ) − [− ( 2√3+8) ] =
8−2√3 − ( −2√3 −8 ) =
8−2√3 + 2√3 +8 = co daje 16 + 4√3
17 paź 23:52
jakubs: Dlaczego dwa minusy ? Drugi minus w nawiasie kwadratowym jest zbędny, nie zmieniasz znaku przy
opuszczaniu wartości bezwzględnej.
17 paź 23:54
Karolina...: ale co zly wyszedł wynik bo nie rozumiem. ?
17 paź 23:56
jakubs: Zły

Zobacz co napisałem 23:40 i porównaj ze swoim zapisem z 23:52.
17 paź 23:59
Kasia: a możesz mi to rozwiązać ...... ?

żeby było poprawnie... a kolejny przykład zrobię sam i zobaczysz czy dobrze... ?
18 paź 00:02
jakubs: No zobacz w moim wpisie wystarczy dodać to wszystko i koniec.
8−8−2√3−2√3= ile to wynosi ?
18 paź 00:05
Karolina: −4√3 ?

to po co nauczycielka mnie jakoś tak uczyła rozwiązywać jak tak jak ty robisz jest dużo
szybciej.?
18 paź 00:08
jakubs: Dobrze

To musisz zapytać nauczycielki, ja staram się, choć często mi nie wychodzi żeby zrobić coś
najprostszym sposobem.
18 paź 00:10
Karolina: to przykład b)
√(6√2 +9)2 − √ ( 6√2 − 9)2 =
będzie wyglądał następującą...
I 6+√2 + 9 I + I 6√2 −9 I =
[ − (6√2 + 9 ) ] + [ − ( 6√2 − 9 ) ] =
(−6√2 +9 −6√2 + 9 = −12√2 + 18 tak?
18 paź 00:17
Karolina: 6√2 < 9 więc znak ujemny...
18 paź 00:17
Olgaaa: a ja bym tu w ogóle nie korzystała z wartości bezwzględnej, tylko z własności potęg
18 paź 00:19
jakubs: Jeżeli wartość pod wartością bezwzględną jest ujemna to wtedy zmieniasz znak. W drugim
przypadku dobrze dałaś minusa, ale w pierwszym źle. Musisz czytać ze zrozumieniem to co Ci
piszę, bo inaczej nie zrozumiesz tego.
18 paź 00:20
Karolina: to drugie dobrze zrobiłam tak?

okej będę uważała

dzięki za wszystko

a możesz mi jeszcze to wytłumaczyć... I x−2 I −6 = 2−3 I x−2 I = tak bym zrozumiała to jak
powyżej...
18 paź 00:22
5-latek: Nauczycielka dobrze tlumaczy tylko Kasia /Karolina wie ze gdziesz dzwonia tylko nie wie w
ktorym kosciele

Otoz |8−2
√3|= |8−2*1,73|= |4,54| czyli to co w module jest dodatnie wiec opuszaczja wartosc
bezwzgledna nie zmieniamy znaku na przeciwny czyli
|8−2
√3|= 8−2
√3
Teraz |2
√3+8| =2
√3+8 bo tu juz bez zbednego liczenia widac ze to co jest w module
bedzie dodatnie i przy opuszceniu wartosci bezwzglenej nie zmieniamy znaku na przeciwny
wiec 8−2
√3−(2
√3+8)= 8−2
√3−2
√3−8=
Przypomiec sobie trzeba definicja wartosci bezwzglednej
18 paź 00:28
jakubs: W przykładzie b źle zrobiłaś, bo I 6+√2 + 9 I >0 więc nie zmieniasz znaku !. |6√2 −9|<0
więc zmieniasz znak i dobrze zrobiłaś.
18 paź 00:30
Karolina: Dziękuję ślicznie za wszelką pomoc

* nie wiem jak to robisz,ale kumam dzięki tobie

a takie zadanie jak zrobić
I x−2 I −6 = 2−3 I x−2 I
18 paź 00:32