stereometria
zosia: Proszę o pomoc w podanych zadaniach:
1. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego wysokość
wynosi 4
√3.
2. Do gry planszowej używana jest kostka w kształcie czworościanu foremnego, którego krawędź ma
długość 2 cm. Wyznacz odległość między środami skośnych krawędzi tego czworościanu.
Z góry dziękuję.
12 lis 19:48
12 lis 19:59
kaz: Ad.1)
znając h czworościanu można wyznaczyć dł.krawędzi a,korzystając z Δ prostokątnego
| | 2 | a√3 | |
a2=( |
|
| )2+(4√3)2→a=6√2 |
| | 3 | 2 | |
P
c=a
2√3
12 lis 20:06
Godzio:

2) jest takie coś jeśli dwa boki trójkąta połączymy środkami boków to odcinek ten jest
równoległy do 3 boku i równy jego połowie czyli

?
12 lis 20:10
zaz zadanie 1 : pole podstawy wyniesie pierwiastek z 3 /72 cm kwadratowego sorki nie wiem jak tu sie pisze
dzialania jestem poraz pierwszy objetosc zas 1 ułamek 72cm moze cos pomoge z tym mam to
zadanie zrobione i sprawdzone
12 lis 20:16
zosia: eeee.....nie wiem
12 lis 20:17
zosia: dzięki
12 lis 20:18
zaz zadanie 1 : zosienka jezeli nie wiesz jak napisac to ja ci moge podyktowac słowami rozwiaznie zdania
12 lis 20:22
zosia: to pierwsze wiem, tylko drugiego nie wiem..

.
12 lis 20:26
zaz zadanie 1 : no kurde na kiedy ci to potrzebne
12 lis 20:27
Godzio: to ci to narysuje czekaj
12 lis 20:27
zaz zadanie 1 : wejdz w linka co godzio ci przysłał tam na dole masz zadania i rozwiazania zobacz czy niema
takiego
12 lis 20:29
Godzio:

ED||AB
| | 1 | |
skoro a = 2cm to |
| a=1 cm |
| | 2 | |
12 lis 20:30
zosia: dzięki śliczne za pomoc
12 lis 21:24
zosia: dzięki śliczne za pomoc
12 lis 21:24
rasko: źle

! w zad 2 ma być pierwiastek z 2
23 mar 22:09