Dowód
czesio1296: uzasadnij, ze liczba A=3√2+√5+3√2−√5 jest liczbą całkowitą.
16 paź 21:02
PW: 200686 − jeden ze sposobów, ale były tu lepsze, możesz poszukać.
16 paź 21:18
Eta:
Ja zauważam,że :
| | 1+√5 | |
( |
| )3= ............= 2+√5 |
| | 2 | |
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
to: A= |
| + |
| =.1∊C |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 21:20
Kacper:
Eta gratuluje "wzroku"
16 paź 21:24
Eta:
Hehe

to nie jest "wzorek", to równość!
Łap
Kacper
16 paź 21:27
Kacper:
O kurcze, chyba jednak coś nie tak z twoim
wzrokiem
16 paź 21:32
Eta:
Myślę jednak,że z Twoim
16 paź 21:34
PW: Jest to niewątpliwie najkrótszy sposób rozwiązania, jednak ma dla mnie przeszkodę nie do
| | 1+√5 | |
przebycia: trzeba osobiście znać się z liczbą |
| , której w treści zadania nie ma. |
| | 2 | |
Widziałem to już kilka razy, ale to ... no to co kiedyś miałem dobre ... to mi się popsuło
16 paź 21:35
16 paź 21:36
Kacper:
Eta czytamy jeszcze raz

wzorek, wzroku, wzorek, wzroku
16 paź 21:38
Eta:
2 sposób
(a+b)3=a3+b3+3ab*(a+b)
3√2+√5+3√2−√5= x /3
2+√5+2−√5+33√(2+√5)(2−√5)*x=x3
4+33√4−5*x=x3 ⇒ 4−3x=x3
x3+3x−4=0 W(1)=0
(x−1)(x2+x+4)=0 , Δ<0
jedynym rozwiązaniem w zb. R jest x=1
zatem A= 1 ∊C
16 paź 21:40
Eta:
@
Kacper ....... aaa no tak
16 paź 21:42
PW: Eta, Kacper naprawdę gratulował Ci wzroku (że widzisz coś, czego inni nie widzą).
16 paź 21:55
Mila:
(1+
√5)
3=1+3
√5+3*5+5
√5=16+8
√5=8*(2+
√5)⇔
3√16+8√5=1+√5
| 3√8*3√(2+√5)+3√8*3√(2−√5) | |
| = |
| 3√8 | |
16 paź 22:03
Eta:
16 paź 22:17