FUNKCJE POCHODNE | RÓWNANIA STYCZNEJ
Karol12: Mam parę przykładów z którymi sobię całkowicie nie radzę, dlatego bardzo proszę o pomoc

1. Wyznacz pochodną funkcji, doprowadź do najprostszej postaci.
1) f(x)=(x
2 + 7)(x
2 + 5x)
2) f(x)=(4x
5 − 2)
√x
2. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
4+3x
2 w punkcie o odciętej x0=1
3. Wyznacz równanie stycznych do wykresu funkcji f(x)= x
3 − 2 i równoległych do prostej y=3x+1
16 paź 18:37
===:

1)... poszukaj wzorków na pochodne i poćwicz−

2) Pomogę
f(1)=4 zatem punktem styczności jest A=(1,4)
f'(x)=4x
3+6x
f'(x)=4+6=10 zatem nasza styczna ma wsp. kierunkowy a=10
i pisz równanie prostej przez A o współczynniku a=10
16 paź 18:48
===:
3. to troszkę w drugą stronę od 2.
pochodna ma być równa współczynnikowi kierunkowemu danej prostej
Przyrównasz i policzysz współrzędne punktu styczności
16 paź 18:51
Karol12: Super! Dziękuję Ci bardzo
16 paź 18:53
===:
−
16 paź 18:59
Karol12: Chociaż nie za bardzo rozumiem tego 3. Nie wiem od czego zacząć. A w 2 nie mam pojęcia jak
napisać to końcowe równanie.. Nigdy wcześniej sie tego nie uczylem a dostałem pracę domową na
jutro a nie wiem o co chodzi z tymi pochodnymi i stycznymi

Z matematyki jestem noga
16 paź 19:12
16 paź 19:27
daras: styczna w punkcie (xo; yo), ma r−nie: y − yo = f'(xo) (x − xo)
16 paź 19:30
daras: 3. proste równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy czyli a = 3
16 paź 19:30
daras: teraz rozwiąż jakiś przykład i daj do spr.
16 paź 19:31
Karol12: A skąd wiadomo że współ. kierunkowy wynosi 3 ?
16 paź 19:40
5-latek: No bo y=3x+1 i maja byc rownolegle do tej prostej , a proste sa rownolegle gdy maja te same
wspolczynniki kierunkowe
16 paź 19:43
Karol12: Tego 2 i 3 zadania chyba nie zrozumie.. Nie mam żadnego przykładu na którym mógłbym się
wzorować. Pierwszy raz widze to na oczy. Zrobiłem zadanie nr. 1; byłbym wdzięczny gdyby ktoś
mógł sprawdić czy dobrze:
1) f(x) = (x
2+7)(x
2+5x)=2x+2x+5
| | 1 | |
2) f(x) = (4x5−2)√x=4x5* |
| |
| | 2√x | |
| | 3x−4 | | 3 | |
3) f(x) = |
| = |
| |
| | x2+2 | | 2x | |
| | x2+3x−1 | | 2x+3 | |
4) f(x) = |
| = |
| |
| | x2−2x+3 | | 2x−2 | |
16 paź 20:04
daras: Nie rozumiem jak możesz widziec to PIERWSZY RAZ na oczy i miec to zadane

czy studiujesz na jakims kursie korespondencyjnym ?
co ty teraz napisałeś? wymnożyłeś co sie dało a przecież miałeś liczyć pochodne
zajrzałeś do linku któy wkleiłem? chyba nie w takim razie szkoda czasu..
16 paź 20:21
Karol12: Chory byłem przez cały tydzień, ale nie chce się tłumaczyć. Do linku zajrzałem, ale co ja z
tego mam, jak nikt mi tego nie wytłumaczy? Skoro szkoda czasu, to w takim razie na innym forum
ktoś pomoże. Stracony czas
16 paź 20:28