kombintoryka
abc: Mamy 30 jednakowych piłek, który wrzucamy do 5 pudeł. Ile jest takich rozmieszczeń piłek w
pudłach, że:
a) żadne pudło nie jest puste
b) niektóre pudła mogą być puste
16 paź 17:23
3Silnia&6: a) pierwsze 5 pilek trzeba wrzucic do 5 pudel − 5!
kazda kolejna pilke umieszczamy w dowolnym pudelku − 5 sposobow na kazda pilke ( zostalo 25
pilek, wiec 525 sposobow )
odp. 5! * 525 = 4! * 526 = 24*526
b) moga, wiec nie musza zatem kazda pilke wrzucamy gdzie chcemy − 530
16 paź 17:35
3Silnia&6: Nie, nie ,nie.... Pilki sa jednakowe, wiec rozne rozmieszczenia zaleza od roznej ilosci pilek w
kazdym pudle.
5 pilek wrzucamy do 5 pudel ( 1 do kazdego)
zostalo 25 pilek
czyli wszystkich psosobow jest tyle ile roznych rozmieszczen tych 25 pilek
25 = a + b + c + d + e (a,b,c,d,e − to pudelka ) , rozmieszczen jest tyle ile rozwiaza ma takie
rownanie ( a,b,c,d,e ∊ N )
| | | |
CZyli | jesli sie nie myle. |
| | |
16 paź 17:44
Kacper:
Różnych rozmieszczeń n nierozróżnialnych kulek w k rozróżnialnych komórkach, tak aby każda
komórka była zajęta jest tyle
16 paź 17:50
Kacper:
Jeśli natomiast pudełek nie rozróżniamy to sytuacja będzie inna.
16 paź 17:54
3Silnia&6: | |
^^. Dzieki, wszystko jasne. Wlasnie nie zgadzalo mi sie moje rozwiazanie dla |
| |
mniejszczych liczb po podliczeniu mozliwych kombinacji.
16 paź 17:57
abc: a w podpunkcie b nie chodzi o to by jednak jakieś pudło było puste?
16 paź 18:05
16 paź 18:21
3Silnia&6: | | | |
Odswieze temat. Wczesniej napisalem ,ze rownanie 25 = a + b + c + d + e ma | rozwiazan, |
| | |
ale to raczej nie bedzie sie zgadzalo.
bo dla a + b + c= 6 juz nie zadziala.
Jest jakas metoda, zeby wyznaczyc ilosc rozwian w liczbach naturalych rownania:
x
1 + x
2 + ... + x
n = m ?
16 paź 19:24
Kacper:
"w liczbach naturalnych" − 0 traktujemy jako naturalną? Jeśli tak, to jest ten wzór
16 paź 19:26
3Silnia&6: ok, dzieki, Tak 0 jako naturalna. Super, dzieki.
16 paź 19:32
PW: Wytłumaczenie skąd biorą się te wzory kiedyś pracowicie wklepałem, więc można poczytać tu:
204660
na przykładzie 16 piłek i 4 pudełek, ale idea jest ta sama przy różnej liczbie piłek i pudełek.
16 paź 19:36
3Silnia&6: Oou, ale super. Dziekuje.
16 paź 19:37