Usuń niewymierność z mianownika
Piotr: Usuń niewymierność z mianownika
Błagam o rozwiązanie tego zadania, głowię się nad tym dwa dni.
Będę bardzo wdzięczny.
15 paź 19:32
15 paź 19:34
Piotr: | √2 + √3 | | √2 + √3 | | √1 + √2 | |
| = |
| * |
| = |
| 1 − √2 | | 1 − √2 | | 1 + √2 | |
Nie wiem co dalej, proszę o pomoc!
15 paź 19:49
Takao: | (√2 + √3) * (√2 + 1) | |
| = sam dokończ |
| (1 − √2)(√2 + 1) | |
15 paź 19:49
Takao: | | 2 + √2 + √6 + √3 | |
...= |
| = 2 + √2 + √3 + √6 |
| | 2 − 1 | |
15 paź 19:52
52: Piotr dokańczam:
| | 2+√2+√3+√6 | |
...= |
| =−2−√2−√3−√6 |
| | −1 | |
15 paź 19:58
Piotr: Dziękuję, ale dlaczego (√2 + 1) a nie (1 − √2), tak samo na dole 2 − 1 zamiast 1 − 2, za
odpowiedź będę bardzo wdzięczny.
15 paź 20:02
Piotr: A więc które rozwiązanie jest słuszne, Takao czy 52?
15 paź 20:04
Piotr: Bogowie matematyki, proszę o odpowiedź.
15 paź 20:08
Piotr: Mimo wszystko bardzo dziękuję.
15 paź 20:11
52: Nasze rozwiązanie jest dobre Piotrze
Patrz wzór a2−b2=(a−b)(a+b)=(a+b)(a−b)
To się stało w mianowniku ..
15 paź 20:15
Piotr: Ok, bardzo ci dziękuję, Szacun
15 paź 20:21