ukł. równań drugiego stopnia
Code::Blak: Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretacje geometryczną ( nie musicie )
d)
{
y = |x−1|
x2 + y2 − 2x − 4y − 5 =0
}
Wychodzi mi coś takiego
x2 − 2x + 1 + |x−1|2 − 4|x−1| + 4 = 10 (ale możecie jeszcze raz policzyć )
Ok i co dalej z tym zrobić ?
15 paź 18:39
Mila:

(x−1)
2+(y−2)
2=10 postać kanoniczna równania danego okręgu
y=|x−1|
(x−1)
2+(|x−1|−2)
2=10
1) |x−1|=x−1 dla x≥1 wtedy masz równanie
(x−1)
2+(x−3)
2=10 stąd x=0∉D lub x=4
x=4
y=3
====
2) |x−1|=−x+1 wtedy masz równanie:
(x−1)
2+(−x−1)
2=10
stąd x=2 ∉D lub x=−2
x=−2
y=3
===
15 paź 18:52
Code::Blak: (x−3)2 to skąd opuściłaś wartość bezwzględną ?
15 paź 18:54
Code::Blak: a raczej czy tak można
15 paź 18:55
Code::Blak: 2) |x−1|=−x+1 wtedy masz równanie: // chwila jak ?
(x−1)2+(−x−1)2=10
stąd x=2 ∉D lub
x=−2 x=−2 y=3
===
15 paź 18:56
Mila:
2)x<1
(x−1)2+(−x+1−2)2=10⇔
(x−1)2+(−x−1)2=10⇔
(x−1)2+(x+1)2=10
x2−2x+1+x2+2x+1=10
2x2=8
x2=4
x=2∉(−∞,1) lub x=−2
Coś się nie zgadza?
15 paź 19:04
Code::Blak: po prostu się zdziwiłem i tyle
15 paź 19:13
Mila:
A co Cię zdziwiło?
15 paź 19:22
Code::Blak: no że tak można postąpić z wartością bezwzględną
15 paź 19:25
15 paź 19:25
Mila:
Wartość b. podstawiamy tylko za y.
Przeczytaj dokładnie co napisałam.
15 paź 19:26