W okręgu o równaniu (x − 2 )2 + y2 = 25 wpisano kwadrat. Wyznacz współrzędne wierzchołków
tego kwadratu, jeśli :
a) jedna z jego przekątnych jest zawarta w prostej 4x − 3y = 8
b) jeden z jego boków jest zawarty w prostej y = 3+x
Tak.
Mając informacje o przekątnej (prostej)
czyli ona leży na prostej
4x−3y=8
−3y= 8 − 4x | *(−1)
3y=4x − 8 | /3
y= 4/3x − 8/3
mam punk S o współrzędnej
( 2 , 0 ) r= 5
Obliczam długość
|AS|= 5
czyli
5 = √ (2 − x)2 + (4/3x + 8/3) 2 | ()2
25 = (2 − x)2 + ≠(4/3x + 8/3) 2 // i teraz mnie to strachem napawa szczególnie ten drugi
nawias
Pozdrawiam
Rozwiązuję układ równań:
okrąg (x − 2 )2 + y2 = 25
| 4 | 8 | 4 | ||||
prosta AC: y= | x− | ⇔y= | *(x−2) (łatwiejsza postać do podniesienia do kwadratu) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 4 | ||
y2=( | )2*(x−2)2 | |
| 3 |
| 4 | ||
(x−2)2+( | )2*(x−2)2=25 | |
| 3 |
| 16 | ||
(x−2)2+ | *(x−2)2=25 | |
| 9 |
| 16 | ||
(x−2)2*(1+ | )=25 | |
| 9 |
| 25 | 9 | |||
(x2−4x+4)* | =25 /* | |||
| 9 | 25 |
| 4 | ||
A=(−1, | *(−1−2))=(−1,−4) | |
| 3 |
| 3 | ||
y=− | x+b i S=(2,0) ∊prostej BD | |
| 4 |
| 3 | ||
0=− | *2+b | |
| 4 |
| 3 | ||
0=− | +b | |
| 2 |
| 3 | ||
b= | ||
| 2 |
| 3 | 3 | |||
y=− | x+ | |||
| 4 | 2 |
| 3 | 3 | |||
Prosta BD:y=− | x+ | |||
| 4 | 2 |
| −3 | ||
y= | *(x−2) | |
| 4 |