funkcja wykladnicza i logarytmiczna
natala: Wykaż, że jeśli y=10x2 i z = 10y2 to x2= [log(log z)] : 2
15 paź 17:52
Eta:
y=10
x2 ⇔ logy=x
2 i z=10
y2 ⇔ logz=y
2
| | log(logz) | | 1 | | 1 | |
P= |
| = |
| log(y2) = |
| *2logy= logy=x2=L |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 paź 18:08
kkkk: α
22 paź 21:15
kkkk: nie rozumie szkoda
22 paź 21:15
a7:
| | log(logz)] | |
mamy wykazać, że x2= |
| |
| | 2 | |
przekształcamy prawą stronę za "zet" podstawiamy 10
y2, (obliczamy/przekształcamy, że
log10
y2=log
1010
y2=y
2*log
1010=y
2*1=y
2)
| | log(log10y2) | | logy2 | | 2*logy | |
P= |
| = |
| = |
| =logy wiemy z treści zadania że |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y=10
x2 czyli (z definicji logarytmu) logy=x
2
L=P
tutaj wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
22 paź 23:09
Eta:
22 paź 23:38
a7:
22 paź 23:42