Trygonometria
Kamil:
Naszkicuj wykres funkcji y=sin(x)+√3cos(x)
Od czego mam zacząć rysować ?
14 paź 18:54
ICSP: Wyciągnij 2 przed nawias.
14 paź 18:56
razor: | | 1 | | √3 | | π | | π | |
... = 2( |
| sinx+ |
| cosx) = 2(cos |
| *sinx+sin |
| *cosx) = ... |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
14 paź 18:57
Kamil:
Tylko nie wiem skąd co się wzięło ?
Można troszkę jaśniej ?
14 paź 19:03
razor: pozostaje jeszcze skorzystać ze wzoru sin(α+β) = ...
14 paź 19:05
Kamil: ale co dało wyciągniecie tej dwójki i czemu wzór sin(α+β) skoro ja tam mam cos i sin.
14 paź 19:08
razor: a+b = b+a
14 paź 19:09
14 paź 19:16
Kamil:
Domel łatwiej jednej funkcji.
14 paź 19:26
Bogdan:
| | π | | | |
można też tak: sin(x) + tg( |
| )cos(x) = sin(x) + |
| cos(x) = |
| | 3 | | | |
| | | | π | | π | | sin(x)cos( |
| ) + sin( |
| )cos(x) | | | 3 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | | |
14 paź 19:47
Kamil :
A tak jak zaczął razor ?
14 paź 21:03
Kamil : ?
15 paź 17:42
Mila:
cd. sposobu
razora
Korzystasz z wzoru sin(α+β) patrz z lewej strony pola tekstowego , jeśli nie pamiętasz
Teraz rysuj
15 paź 17:47
Kamil :
| | π | |
i teraz muszę przesunąć w lewo o |
| ? |
| | 3 | |
15 paź 18:04
Mila:
Tak.
15 paź 18:17
Kamil :
Ale jak go przesunąć ? Z tym mam problem
15 paź 21:14
Mila:
Wg Twoich jednostek z 18:04 o jedną kratkę w lewo , najlepiej miejsca zerowe i "wierzchołki",
potem połączysz.
15 paź 21:40
Kamil :
Niedługo mam kolokwium a nic z tego nie rozumiem..
Mogę prosić o pomoc ?
15 paź 21:52
Mila:

Najlepiej będzie, gdy wytniesz sobie szablon wykresu funkcji y=sin(x) i fizycznie przesuniesz,
zaznaczysz położenie wierzchołków i miejsc zerowych.
Obierz 3 kratki na osi Ox jako π.
Szkoda,że Cię tego nie nauczyli w szkole.
15 paź 22:06
Kamil :
Może i nauczyli ale wiedza przez wakacje wyparowała
15 paź 22:07