funkcja logarytmiczna
Bartek: Czy może mi ktoś logicznymi krokami podpowiedzieć jak mam narysować taką funkcję?:
y=log5(−2x2−3x−1)
Wydaje mi się, że powinienem zacząć od tego, że:
(−2x2−3x−1)>0, ale dalej nie wiem.
14 paź 15:52
Kacper:
Punkt po punkcie.
14 paź 15:59
Bogdan:
Zacznij od wyznaczenia dziedziny
14 paź 16:02
Bartek: Serio? A jakoś bardziej automatycznie się nie da?
Bo policzyłem deltę, wyznaczyłem miejsca zerowe, ale dalej nie wiem.
14 paź 16:04
Bogdan:
Wczoraj miałeś podobne zadanie, jest tu
260948, skorzystaj z moich wskazówek.
W tym zadaniu wykres funkcji też jest symetryczny względem pewnej prostej x = x
0.
Spróbuj wyznaczyć tę prostą.
14 paź 16:09
Bartek: A czy poprawnie policzyłem dziedzinę?
14 paź 16:10
Bartek: No właśnie Bogdan wrzuciłem kolejne zadanie, bo tamtej podpowiedzi nie zrozumiałem. Czy mógłbyś
jakoś mniej skrótowo i bardziej łopatologicznie? Byłbym wdzięczny...
14 paź 16:11
Bogdan:
dziedzina jest poprawnie wyznaczona
14 paź 16:17
Bogdan:
Możesz rysować wykres w podanej dziedzinie punkt po punkcie, albo mając oś symetrii
też punkt po punkcie, ale tylko z jednej strony osi symetrii, wykres odbijesz na drugą stronę
osi
symetrii.
Jeśli nie zrozumiałeś tamtego mojego wpisu, to jeszcze raz go prześledź i przemyśl go,
i nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady zrozumieć.
14 paź 16:21
Bartek: Uffff, chociaż tyle się udało...
14 paź 16:21
5-latek: Lepiej zrezygnowac z takich zapisow jak sie nie jest pewny
14 paź 16:21
Bogdan:

Przyjrzyjmy się funkcji f(x) = log
p(ax
2+bx+c) i istnieje zbiór
X, w którym ax
2+bx+c>0.
Weźmy liczbę x
0∊
X i dowolne dwie różne liczby x
1, x
2∊
X, takie, że
| | x1 + x2 | |
|x1 − x0| = |x2 − x0| i |
| = x0 |
| | 2 | |
f(x
1) = log
p(ax
12+bx
1+c), f(x
2) = log
p(ax
22+bx
2+c),
f(x
1) = f(x
2) ⇒ ax
12+bx
1+c = ax
22+bx
2+c
ax
12 − ax
22 + bx
1 − bx
2 = 0 ⇒ a(x
1 − x
2)(x
1 + x
2) + b(x
1 − x
2) = 0
(x
1 − x
2)(ax
1 + ax
2 + b) = 0 ⇒ x
1 = x
2 sprzeczność, bo przyjęliśmy x
1≠x
2
| | x1 + x2 | | b | |
oraz ax1 + ax2 + b = 0 ⇒ |
| = − |
| |
| | 2 | | 2a | |
| | b | |
Oś symetrii funkcji f(x) = logp(ax2+bx+c) ma równanie: x = x0 ⇒ x = − |
| , |
| | 2a | |
jest to jednocześnie oś symetrii paraboli y = ax
2 + bx + c.
Rysując wykres funkcji f(x) = log
p(ax
2+bx+c) najpierw wyznaczamy dziedzinę tej funkcji
| | b | |
i jeśli nie jest zbiorem pustym, to wyznaczamy oś symetrii x = − |
| . |
| | 2a | |
14 paź 17:02
Bartek: Bogdan, czyli trzeba po prostu zawsze przyjąć,że w przypadku takiej funkcji logarytmicznej
jeśli istnieje dziedzina takiej funkcji, to istnieje także jej os symetrii?
A czy tak samo jest np z funkcją sinus? Pytam, bo przyszedł mi do głowy taki przykład:
y=log2sinx
14 paź 17:20
Bogdan:
Sam sprawdź w sposób analogiczny do tego, który tu omawialiśmy
14 paź 17:24