funkcje logarytmiczne
Bartek: Jakie czynności trzeba wykonać, żeby narysować wykres takiej funkcji logarytmicznej?
y=log2(x2+2x+2)
13 paź 21:10
Bogdan:
Wskazówka: x2 + 2x + 2 = x2 + 2x + 1 + 1 = (x + 1)2 + 1
13 paź 21:13
Bogdan:
i popraw zapis zadania
13 paź 21:14
Bartek: Zaraz, czyli chodzi po prostu o to, że mam:
y=log2x
a to co narysuję przesuwam o wektor (−1,1) ?
13 paź 21:17
Hurwitz: Ja zaczynam od ... przygotowania kartki i czegoś do pisania. Potem to już z górki
13 paź 21:19
Bartek: Bogdan, czy ja poprawnie zrozumiałem twoją podpowiedź?
13 paź 21:23
Hurwitz: Nie. Musisz jeszcze trochę przekształcić. Jak Bogdan wróci to może wyjaśni bardziej
szczegółowo.
13 paź 21:27
Bartek: Oj, chyba jednak nie poprawnie, bo to f. kwadr.
13 paź 21:27
Bartek: Okej, okej. Poczekam. Dzięki
13 paź 21:28
Bartek: Słuchajcie, muszę na chwile od was oderwać. Zajrzę za chwilę i pogadamy.
13 paź 21:30
Bogdan:
Prosiłem o ponowne wpisanie wzoru funkcji, w pierwszej wersji (z godz. 21:10) wyrażenie
x2 + 2x + 2 jest zapisane na poziomie wykładnika
13 paź 21:31
Bartek: Teraz ładniej?
y= log2(2x2+2x+2)
13 paź 21:37
Bogdan:
Raczej poprawniej
13 paź 21:38
Bartek: Okej, za chwilę wracam.
13 paź 21:38
Bartek: Ale Bogdan, czy to włśnie o przeunięcie funkcji o wektor (....)?
13 paź 21:39
Bogdan:
Jaką wyznaczyłeś dziedzinę tej funkcji? (możesz do jej wyznaczenia skorzystać ze wskazówki)
13 paź 21:39
Bartek: Zbubiłem słowo "chodzi"
13 paź 21:40
Bartek: Nie, słuchajcie,...ja zaraz już idę spać. Tyle przerobiłe dzisiaj tych zadan, że chyba
wystarczy. Jutro też jest dzień.
Dziękować Wam.
13 paź 21:49
Bogdan:
Po wyznaczeniu dziedziny D
f = ℛ warto zauważyć, że wykres tej funkcji jest symetryczny
względem pewnej prostej x = x
0.
Można tę prostą wyznaczyć w ten sposób:
Weźmy dwie dowolne liczby x
1, x
2 takie, że x
1<x
0 i x
2>x
0 i |x
1 − x
0| = |x
2 − x
0|,
liczby x
1 i x
2 są położone symetrycznie względem x
0.
f(x
1) = f(x
2) ⇒ log
2(x
12 + 2x
1 + 2) = log
2(x
22 + 2x
2 + 2)
x
12 + 2x
1 + 2 = x
22 + 2x
2 + 2 ⇒ x
12 − x
22 + 2x
1 − 2x
2 = 0
(x
1 + x
2)(x
1 − x
2) + 2(x
1 − x
2) = 0 ⇒ (x
1 − x
2)(x
1 + x
2 + 2) = 0
x
1 = x
2 sprzeczność (bo przyjęliśmy x
1 ≠ x
2)
| | x1 + x2 | |
lub x1 + x2 = −2 ⇒ |
| = −1 |
| | 2 | |
Szukana prosta będąca osią symetrii wykresu y = log
2((x + 1)
2 + 1) jest prosta x = −1
13 paź 22:03
Bartek: Wielkie dzięki Bogdan, ale ja już dzisiaj podam na ryj. Jutro wczytam w te obliczenia. Dzisiaj
już jestem tak wykończony, że trudności sprawia mi nawet pisanie na klawiaturze.
Trzymajcie się,
Spokojnej nocy.
13 paź 22:08
Bartek: Okej Bogdan, prześledziłem i staram się zrobić kolejne podobne zadanie, ale mam jedno pytanie.
Skąd tak "na oko" wiadomo, że istnieje w przypadku tej funkcji prosta x0, która stanowi oś
symetrii?
14 paź 16:50
Bartek: No to ja odświeżam.
14 paź 17:01
14 paź 17:03
Bartek: Dzięki, już analizuję.
14 paź 17:06