analiza jedynka
jerey: sin200 jak obliczyc nie uzywając pochodnych?
14 paź 14:02
Kacper:
Przecież już był temat.
14 paź 14:19
PW: Gdyby to było do policzenia tak łatwo, to pewnie mielibyśmy taki kąt w tabelce najbardziej
znanych wartości funkcji trygonometrycznych − obok wartości dla 30° czy 15°.
sin3α, czyli sin60° można wyrazić jako funkcję sinα, pewnie wzór znasz. Jest to jednak
wielomian 3. stopnia zmiennej x = (sinα). Spróbuj zmierzyć się z tym wielomianem.
14 paź 20:44
Mila:
Jakie masz zadanie?
14 paź 20:53
jerey: udowodnić, ze sin200 jest liczbą niewymierną
14 paź 21:30
Mila:
W jakim jesteś dziale matematyki?
14 paź 21:35
jerey: 1 rok studiów MiBM PWr, pochodne znam , bo przerabiałem w wakacje, ale to dopiero 11 wykład
analizy.
14 paź 21:37
Mila:
Co masz na tych ostatnich wykładach?
14 paź 21:45
Kacper:
Widzę, że na technicznych strasznie gonią z matematyką. Niedobrze
14 paź 21:47
Mila:
Cześć Kacper, pytam o wykłady, bo nic mi nie przychodzi do głowy oprócz równania 3
stopnia.
14 paź 21:52
jerey: ostatni wykład z analizy f trygonom, i cyklometryczne, na cwiczeniach robilismy logarytmiczną i
potęgową narazie
14 paź 21:52
5-latek: ja sie tak zastanawiam nad jednym .
czy warto tracic w dobie komputerow i kalkulatorow czas nad zastanawianiem sie czy sin20 jest
liczba niewymierna ? Po co ?
Mozna ten czas zuzyc na bardziej przydatne rzeczy z matematyki dla studenta
14 paź 21:59
Kacper:
Ja w sumie stosowałbym twierdzenie o pierwiastkach wymiernych dla odpowiedniego wielomianu
i innego pomysłu też raczej nie mam.
14 paź 22:01
Hurwitz: Można pokazać, że
Zakładając, ze sinx jest wymierny, wymierny jest też cos
2x (jedynka tryg.), a wówczas z
powyższego równania wynika, że i sin3x jest wymierny. Dla x=20
0 nie jest. Sprzeczność.
14 paź 22:32
Bogdan:
Nawiązując do wypowiedzi o wielomianie i twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych,
mamy wielomian W(x) = 8x3 − 6x + √3. Czy ten wielomian może mieć pierwiastki wymierne?
x = sin20o, sin60o = 3sin20o − 4sin320o
14 paź 22:42
14 paź 23:06
Mila:
bezendu Było wczoraj .
14 paź 23:22
14 paź 23:23
bezendu:
Wiem, ja zrobiłem to zadanie.. Tylko wstawiłem poglądowo z jakiego działu są to zadanie jereya.
14 paź 23:24
Mila:
Jak zrobiłeś?
14 paź 23:46
bezendu:
Miałem to na ćwiczeniach zrobione
14 paź 23:47
Mila:
Właśnie chcę wiedzieć jaką metodą.
14 paź 23:48
#60;duch#62;: Miałem to na ćwiczeniach zrobione ≠ ja zrobiłem to zadanie
14 paź 23:49
bezendu:
#60; duch#62 zjedz sinkersa.
15 paź 00:01
Mila:
Dobranoc Panom.
15 paź 00:11
Bogdan:
Dobranoc
15 paź 00:15
Eta:
Dobranoc Wszystkim
15 paź 00:31